Zelináři na jižní Moravě patří mezi nejméně poctivé v ČR

K nejméně poctivým patří v republikovém srovnání zelináři na jižní Moravě. Vyplynulo to z mimořádné plošné prověrky jakosti a zdravotní nezávadnosti ovoce a zeleniny v obchodních řetězcích a vybraných maloobchodních prodejnách na celém území republiky.

V kontrolní síti pracovníků České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) v měsíci srpnu uvízlo celkem 415 provozen třiceti osmi firem. Kvůli plísním, hnilobě či špatnému značení kvality prověrkou neprošlo celých 14 procent posuzovaných vzorků. "Vysoké procento nás nemile překvapilo. Já sám jsem očekával osm, maximálně deset procent. Vzhledem k velkému rozsahu posuzovaných šarží tento výsledek můžeme považovat za objektivní obraz úrovně prodeje," konstatoval metodik ČZPI Jindřich Pokora.

Celkem inspektoři zkontrolovali 13 974 šarží čerstvého ovoce a zeleniny, jejichž kvalitu se podařilo uchovat spíše maloobchodním prodejcům než supermarketům. Nejhorší jakosti byly citrony, broskve, stolní vinné hrozny, kedlubny, cibule a čínské zelí. Nejlepší jakost naopak vykazovaly vzorky banánů, grapefruitů, zelí, kiwi, kapusty a česneku.

"Kvůli závadám bylo okamžitě z prodeje staženo téměř 65 tun zboží v hodnotě 1,34 milionu korun. Za nedodržení předpisů budou prodejcům ve správním řízení navrženy pokuty v celkové výši 4,88 miliónu korun," zdůraznil ředitel ČZPI Jakub Šebesta. Zatímco nejlépe si v uchování kvality vedli prodejci v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji, na chvostu pomyslného pelotonu zůstali zelináři z jižní Moravy, Zlína a Vysočiny.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info