Zlepšené zdraví a kvalita italských biokuřat

Poptávky po bioproduktech a přidané hodnotě, jako je biodiverzita nebo ochrana přírody a zvířat, v posledních letech vzrostla. Potvrdilo se, že mnoho lidí věří tomu, že biopotraviny jsou zdravější než konvenčně vyráběné potraviny a méně zatěžují životní prostředí. V Itálii v oblasti Umbrie byly studovány možnosti chovu biokuřat se speciálním zaměřením na jejich zdraví a jakost masa. 1200 kuřat bylo chováno na 450 m2 a výběhem 10 000 m2 s vegetací. Zařízení bylo vybaveno systémem ohřevu infračervenými lampami (30 oC) pro první 4 týdny života kuřátek, později se teplota udržovala na 20 oC. Doba výkrmu trvala 83 dní, celkem byly realizovány tři po sobě jdoucí turnusy výkrmu, kuřičky a kohoutci zůstali společně.

Krmivo a voda byly k dispozici ad libitum. 80 % krmných složek bylo certifikováno v biokvalitě, a to jak ve startovací, tak finalizující dietě. 65 % konečné výkrmové směsi bylo složeno z obilovin. Je uvedeno surovinové složení obou krmných směsí a jejich chemické složení. Obsah energie kolísal ve startovací směsi kolem 2819 kcal/kg, u finální směsi pak 2871 kcal/kg, obsah bílkovin byl 22 a 19,7 %. Průměrný denní příjem krmiva činil 100 g/ks a průměrný konverzní poměr dosáhl hodnoty 2,52. U druhé skupiny v důsledku rickeciózy uhynulo 13,3 % kuřat, nebyly zjištěny choroby způsobené E. coli a salmonelami. Úspěšně byla provedena vakcinace proti kokcidióze.

Podle hodnoty pH po porážce maso vyzrálo během 3 hodin. Je uvedeno složení masa kuřat (prsa, stehna, stehna bez kůže), a to obsah bílkovin, lipidů, vody, popela a u prsou i cholesterolu. Tyto hodnoty odpovídají hodnotám zjištěným u klasických brojlerů.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info