Zvýšení kvality mléka pomocí výzkumu

Dřívější švýcarské výzkumy prokázaly, že koncentrace prakticky všech zdravotně prospěšných skupin mastných kyselin (např. nenasycené mastné kyseliny, konjugovaná kyselina linolová -CLA, omega-3- a omega-6-mastná kyselina) v mléce vyprodukovaném v alpských oblastech je v porovnání s údolními oblastmi znatelně vyšší. Důvodem je rozmanitost rostlin, vysokohorská poloha, klima, vlastnosti půdy a rovněž výše užitkovosti a zásobování zvířat energií. Jak může ovlivnit krmná směs s různým botanickým složením a také způsob konzervace (zelené krmivo v porovnání se silážovaným nebo sušeným krmivem) na obsah mastných kyselin v mléce bylo objasněno v krmivářských pokusech, které se konaly ve výzkumné stanici Agroscope Liebefeld-Posieux (ALP). Kromě toho probíhaly také výzkumy, ve kterých byla hodnota krmné dávky, kterou tvořila tráva z přírodních pastvin zvýšena např. přídavkem slunečnicových jader. Tento přídavek zvýšil obsah žádaných mastných kyselin ve vyprodukovaném mléce.

Je také v plánu, prostřednictvím cíleného krmení příznivě ovlivnit množství vitamínů a/nebo stopových prvků v mléce. Zvláštní zájem je věnován kyselině listové. Kyselina listová je vitamín, který nabývá na významu v době těhotenství (jeho nedostatek může vést k poruše páteře u plodu - tzv. spina bifida).

Pokud se týká hygienické kvality je v centru zájmu projektu zdravotní stav vemene, protože se stále ještě při léčbě mastitidy ve velkém množství aplikují antibiotika. V budoucnu by mělo dojít k výrazné redukci jejich používání. První pokusy s používáním alternativních prostředků se uskutečnily s přípravkem Orbeseal. Orbeseal je ochranný prostředek, obsahující účinnou látku prostou antibiotik, která se aplikuje dovnitř struků. Vytváří během celé doby stání na sucho až do prvního dojení po porodu mechanickou bariéru uvnitř struku a zabraňuje tak během celého období vzniku nové infekce.

Krmivo resp. jeho kvalita hraje důležitou roli v oblasti kvality mléka, speciálně při jeho zpracování (technologická kvalita). Pro farmáře je rozhodující, jaký silážovací prostředek nebo konzervační prostředek pro výrobu senáže použije. V rámci tohoto projektu kvality mléka bylo proto prováděno šetření efektivnosti silážovacích a konzervačních prostředků a každoročně publikován aktualizovaný seznam povolených prostředků.

Vedle kravského mléka nabývá na významu také mléko jiných druhů zvířat (ovce, kozy). Zejména mléko kozí bylo předmětem mnoha různých výzkumů. Předpokladem pro stanovení vysoké kvality mléka je evidence a měření obsahových látek, zvláště pak tuku, bílkovin a buněčných elementů. Dosud neexistují žádná mezinárodně akceptovaná doporučení pro rutinní provádění infračervené spektrometrické a fluorescenčněoptické analýzy kozího mléka. Analýzy vzorků mléka z různých stád prokázaly, že obsah tuku, bílkovin, laktózy a počet buněčných elementů v kozím mléce koz sánského resp. brienzerského plemene je v porovnání s kravským znatelně vyšší. V současné době probíhají také výzkumy týkající se mléka ovčího, jehož cílem je získat více informací o počtu buněčných elementů v mléce jednotlivých ovcí v průběhu laktace tak, aby bylo možno posoudit zdravotní stav vemene na základě počtu somatických buněk v nadojeném mléce. Nadále musí být prováděno srovnávací měření počtu somatických buněk schalm testem a měřením elektrické vodivosti.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info