Zvýšení n-3 mastných kyselin v mase

Složení masa závisí kromě jiného na způsobu chovu, na pohlaví, na věku a především na krmení. Pokusy s býky mnoha ras a s jehňaty prokázaly, že pastevní způsob chovu významně přispívá k obohacení svaloviny a tukové tkáně o n-3 mastné kyseliny. Rovněž se prokázalo, že přídavek lněného oleje do jádrového krmiva zvýší obsah n-3 mastných kyselin ve svalovině vepřů. Těmito způsoby lze dosáhnout, že podíl n-6 ku n-3 nenasyceným mastným kyselinám může klesnout na doporučenou hodnotu 5 : 1 nebo ještě níže.

V průmyslových státech je poměr těchto mastných kyselin ve stravě 15 až 17,7 : 1, podle Německé společnosti pro výživu je doporučen poměr 8 : 1, řada odborníků doporučuje 5 : 1. Významnými zdroji n-6 mastných kyselin jsou některé rostlinné oleje (slunečnicový, bodlákový, z kukuřičných klíčků) a obilné produkty. A vzhledem ke zkrmování obilí a extrahovaných šrotů bývá i v živočišných potravinách vysoký obsah n-6 mastných kyselin. Výživa zvířat zeleným krmivem nebo krmivy se lněným nebo řepkovým semenem vede tedy k produkci živočišných potravin se zdravějším složením.Pastevní chov je vhodnou možností, jak zvýšit výživově-fyziologickou hodnotu masa a současně praktikovat solidní způsob chovu zvířat.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info