Český mák nemá ve světě konkurenci

Maková pole jsou pro zemědělce na Jindřichohradecku v poslední době možností zajímavých příjmů. Loni se cena pohybovala kolem padesáti korun za kilo.

Navíc poptávka po českém máku je vyšší díky jeho kvalitě, která je lepší než u tureckého. V rámci Evropské unie se už jinde totiž neosívá.

„Pěstujeme mák na semínka, pro farmaceutický průmysl by se to u těchto odrůd nevyplatilo,“ vysvětlil předseda představenstva Zemědělského družstva Pluhův Žďár Karel Bednář. Zde pokračují v již třicetileté tradici. Mák vysévají asi na deseti procentech jejich orné půdy.

I když se v Čechách pěstují povolené nízkoopiové odrůdy, musí se hlásit celní správě nebo ministerstvu životního prostředí, kolik orné půdy je oseto, a uvést na jakém poli.

„Celníci to třikrát za rok kontrolují: při osevu, pak likvidaci makoviny a při prodeji semene,“ vysvětlil jednatel společnosti Stagra ve Studené Karel Dvořák.

V jejich společnosti pěstují mák patnáct let, dříve nepravidelně, ale posledních šest let každý rok. „V době, kdy byl mák za třináct korun, se to nevyplatilo, ale vloni se cena líbila každému. Byli bychom rádi, kdyby vydržela,“ upřesnil Karel Dvořák.

Sklízení máku se provádí upravenými klasickými kombajny, které posekají stvoly deset až dvacet centimetrů pod makovicí. Veškerý odpad zůstane na poli. Maková semínka putují do speciálních čističek, pak na trh. Makovinu zemědělci nesklízejí. Makovice se při sklizni semen rozdrtí a kypřičem se zapraví zpátky do půdy.

„Stejně jako ostatní plodiny napadají i mák škůdci a houbové choroby. Bez intenzivní ochrany postřiky se zemědělství neobejde,“ vysvětlil Karel Bednář.

Jaká bude letošní úroda? Zemědělci neradi hodnotí sklizeň dopředu. „Až když máme úrodu doma na sýpce, vidíme, kolik se sklidilo. Zatím to vypadá nadějně. Ale počasí dokáže být nevyzpytatelné, zvlášť přívalové deště polím nesvědčí,“ řekl Bednář.

Podle Karla Dvořáka přišly deště po suchu vhod, máku to prospělo. Jen vítr místy poškodil hustší porosty.

„Mák mám rád v buchtách, v jablkovém štrůdlu, ale třeba i v bábovce. Myslím si, že mák do naší kuchyně neodmyslitelně patří,“ pochvaluje si svou oblíbenou pochoutku Michal Hrádek.

Buchty nebo šišky s mákem jsou vyhledávanou českou specialitou odjakživa. Na český trh však jde pouze část zemědělské produkce, většina putuje do zahraničí.

Velká část úrody z družstva v Pluhově Žďáru půjde jako v minulých letech na vývoz do Evropy, Ruska a Japonska. Podle Bednáře je mák za poslední léta jednou z mála komodit, které třeba na rozdíl od brambor přinášejí peníze.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info