MŽP 2008: Chráníme vaše životní prostředí

„Ministerstvo životního prostředí se stalo silným a respektovaným partnerem ekonomickým resortům. Prosazujeme cílevědomě krok za krokem modernizaci české ekonomiky směrem k nízkouhlíkovým technologiím. V roce 2008 jsme podpořili projekty v oblasti čištění odpadních vod, nakládání s odpady či péče o přírodu a krajinu za více než 30,5 miliardy korun. Vláda schválila náš návrh na rozšíření zákazu víkendové jízdy kamionů, který zajistí klid a bezpečnost i v malých vesnicích,“ bilancuje rok 2008 ministr životního prostředí Martin Bursík.

„V příštím roce se zaměříme na mezinárodní vyjednávání nové dohody o ochraně klimatu, což je priorita českého předsednictví. Nezapomeneme ani na praktické kroky na domácí scéně. Připravovaný zákon o odpadech razantně zvýší recyklaci a zároveň lidem usnadní třídění odpadů. Téměř připravený je i nový progresivní zákon o ovzduší. Na přelomu jara a léta spustíme rozsahem unikátní dotační program na podporu úspor v domácnostech. Očekáváme investici cca 10 miliard korun do zateplení domů, regulace vytápění a využívání obnovitelných zdrojů v domácnostech jen v roce 2009. Zveřejníme také novou národní politiku ochrany klimatu, navrhneme vyhlášení dvou nových národních parků a čeká nás i řada dalších kroků, “ přibližuje plány na příští rok ministr Bursík.

Mezi nejpodstatnější úspěchy roku 2008 patří, že:

Klimaticko-energetický balíček Evropské unie pomůže nastartovat rozvoj šetrných vysoce efektivních technologií.

Miliardy z prodeje emisních kreditů získají podle návrhu ministerstva životního prostředí české domácnosti formou dotací na zateplení a výměnu systému vytápění. Lidé ušetří a budou dýchat čistější vzduch.

Novela zákona o ovzduší pomůže vyčistit vzduch v nejvíce znečištěných oblastech, především v Moravskoslezském kraji. Umožní krajským úřadům přikázat velkým podnikům, aby v určené lhůtě omezily znečišťování prachovými částicemi až o polovinu.

Vláda rozhodla, že kamiony nevyjedou o víkendech a v páteční odpolední špičce na žádnou veřejnou komunikaci. To zajistí klid a bezpečnost i v malých obcích.

Z českých silnic budou postupně mizet nejstarší a nejvíce znečišťující auta. První přeregistrace ojetých automobilů se zpoplatňuje podle způsobovaného znečištění. Sníží se tak dovoz i využívání nejstarších a „nejšpinavějších“ ojetin.

Osvobození od spotřební daně zlevní biopaliva a sníží tak znečištění ovzduší z automobilů i závislost české ekonomiky na ropě. Pomůže také českému zemědělství využít část půdy ležící ladem.

Každé čtvrté auto používané státní správou bude do roku 2014 „ekologicky přátelské“. Státní správa půjde příkladem - při pravidelné obměně vozového parku bude nakupovat úsporné vozy s nízkými emisemi. Výrazně tak omezí spotřebu pohonných hmot a znečištění ovzduší.

Obce získají půl miliardy korun na úhradu kursových ztrát pro projekty čištění odpadních vod, které vyjednaly v letech 2004 až 2006 tak, aby je mohly bez zpoždění dokončit. Z Operačního programu Životní prostředí jsme podpořili projekty za více než 30,5 miliardy korun.

Česká krajina nebude zavalena zahraničními odpadky. České ekologické diplomacii se podařilo prosadit, že členské státy EU budou moci dovoz odpadů do spaloven omezit či zakázat.

Dojde k omezení krádeží kovů. Novela zákona o odpadech zakazuje výkup součástí kovošrotu, jejichž krádeže představují společenské riziko. Výkup bude možný pouze od právnických osob a pouze bezhotovostně, zpřísní se evidence.

Vysloužilé baterie a monočlánky nebudou končit na skládkách. Podle novely zákona o odpadech bude pro zákazníky mnohem jednodušší vysloužilé baterie a monočlánky odevzdat a systém odběru tak bude mnohem efektivnější.

Školy v celé republice získaly zdarma sběrné nádoby na třídění odpadů. Ze zbylých evropských prostředků, které by jinak zůstaly nevyužity, to zařídilo MŽP.

Obce ohrožené těžbou uhlí získaly další záruky, že nebudou zbourány. Vláda potvrdila platnost limitů těžby a navrhla zpřísnění horní legislativy.

Byly zamítnuty všechny nové pokusy o těžbu uranu.

Vládou schválená novela zákona o ochraně přírody a krajiny bude znamenat konec bezdůvodného kácení alejí a nesmyslného postupu udělování výjimek. Vláda v zákoně o ochraně přírody zpřísnila povolování kácení stromořadí podél silnic a železničních tratí. Zrušila současnou nesmyslnou praxi, kdy o výjimkách ze zákona o ochraně přírody a krajiny rozhodovala vláda a přesunula tuto odpovědnost blíž občanům.

Bude lépe chráněna půda. Vládou přijatá novela zákona zvyšuje sazby odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zlepšuje jejich vymahatelnost.

Otevřela se cesta ke stabilním a pestrým lesům. Vláda schválila Národní lesnický program, který počítá s orientací na druhově pestré lesy namísto nestabilních smrkových monokultur.

Národní parky se otvírají turistům. Na Šumavě se na některá dosud nepřístupná místa klidových území s od srpna pořádají výpravy s průvodcem, jsou připravena nouzová nocoviště, rozběhl se projekt spolupráce s vodáky, bylo dohodnuto otevření nových hraničních přechodů. Krkonoše vymezily mantinely pro další stavby vleků a lanovek.

Zvýšil se rozsah veřejně dostupných informací o znečištění podle zákona o integrovaném registru znečištění.

Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP

Na zacatek stranky

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info