Potravinářskému průmyslu se blýská na lepší časy

Návrh zákona o významné tržní síle a jejím zneužití, který byl vrácen Senátem ČR s pozměňovacími návrhy, byl včera schválen Poslaneckou sněmovnou. Potravinářská komora ČR jako zástupce potravinářského sektoru a zároveň jeden z iniciátorů vzniku tohoto zákona je velmi potěšena, že v tomto případě zvítězil zdravý rozum nad pseudoliberalismem.

Jako zástupci potravinářů rovněž doufáme, že zákon o významné tržní síle a jejím zneužití začne platit v co nejkratší době. Jsme přesvědčeni, že důsledné uplatňování tohoto zákona přinese prospěch nejen potravinářskému průmyslu, ale i samotnému spotřebiteli.

Rozhodně ale PK ČR není přesvědčena o tom, že jen tento zákon narovná dlouhodobě pokřivené dodavatelsko-odběratelské vztahy. V poslední době jsme se mnohokrát přesvědčili o obrovském tlaku řetězců na naše členy, ale i samotnou státní správu. Lze předpokládat, že obchodní řetězce využijí platnosti zákona při obhajobě vylistovávání výrobců, zdražování potravinářských výrobků či jejich zvýšený dovoz.

PK ČR již mnohokráte upozornila, že neexistuje žádná studie, která by potvrzovala vliv zákona o významné tržní síle na zvýšení ceny potravin. Pokud jde o dovozy potravinářských produktů, pak ty rostou rok od roku stále více a v současné době (tedy v době, kdy žádný zákon o významné tržní síle neplatí) již tvoří více než 40 % sortimentu. Rostoucí dovozy tedy jednoznačně nejsou žádným způsobem spojeny s fungováním zákona.

I v této souvislosti bychom rádi upozornili, že mnohé evropské země, například Francie či Německo, mají zákony, jež zakazují zneužití ekonomické závislosti soutěžitelem na úkor jeho slabšího zákazníka nebo dodavatele. Francouzský obchodní zákoník navíc obsahuje absolutní zákaz podnákladových cen. Německý zákon o ochraně hospodářské soutěže nedávnými novelami zakázal soutěžitelům s vysokou tržní silou vyžadovat „neoprávněné a opakované“ plnění a podmínky od svých dodavatelů.

Navíc většina evropských zemí vyžaduje pro stavbu hypermarketu nejen stavební povolení, ale například i studie o dopadu na místní urbanismus či povolení příslušného správního úřadu – magistrátu, radnice apod. Vydání takového povolení se řídí právě ohledy rovnoměrného rozvoje obchodních aktivit.

Více informací:

Oddělení komunikace a vnějších vztahů

Ing. Dana Večeřová, tisková mluvčí

tel.: 296 411 184, 602 704 859

e- mail: vecerova@foodnet.cz

Internet: http://www.foodnet.cz

Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 – Malešice, 108 03

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info