Výkupní ceny červeného vína jdou dolů a vinaři zuří

Červeného vína je nadbytek. Cena za výkup hroznů jde proto dolů. Pěstitelé svádí nerovný boj se zahraniční konkurencí.

Až dvě třetiny produkce červených hroznů letos nejspíš zůstanou viset ve vinohradu pěstiteli Vojtěchu Kuriálovi z Poštorné. Podobný osud hrozí rovněž dalším vinařům. Cena za bobule jde stále dolů. Mnohdy se je nevyplatí ani posbírat z vinic.

„To je vražda na moravské vinaře,“ poznamenal Kuriál.

Cenu snížily například Valtické vinné sklepy. Podle marketingového ředitele společnoti Davida Šťastného zkrátka musely. K podobným krokům spějí ale i další vinařství v kraji. „Cena za bílé hrozny zůstává stejná, u červených jsme šli dolů,“ potvrdil Šťastný.

Důvod je prostý: zahraniční konkurence drtí tuzemské vinaře. Společnosti proto musí vyrábět víno s co nejmenšími náklady. „Na Moravu se dováží velké množství červeného vína. Dokonce i ze zemí mimo Evropskou Unii. Cenou pak nejsme schopní konkurovat, protože cizinci mají zcela jiné dotace,“ uvedl Šťastný.

Zahraniční konkurence je levnější

Řečeno ve zkratce: přivezené zboží získá koncový zákazník levněji, než to od domácího výrobce. „Tlak na snižování cen je všude. Se základním vínem je na trhu opravdu krize. Do budoucna je tohle obrovský problém,“ řekl tajemník svazu vinařů Martin Půček, jenž se poslečně s pěstitelem Kurialem obává, že kvalita vín začne ustupovat kvantitě.

Horší jakost se totiž rovná menším nákladům a zároveň snížené ceně pro zákazníka. Účinnou zbraní v boji proti dovezeným vínům je podle tajemníka svazu sázka na moravskou tradici.

„Tohle je jediná možnost. U lidí funguje. Je potřeba to ošetřit a propagovat,“ vyjádřil své přesvědčení. Trend ve výkupu určuje na Břeclavsku převážně Vinium Velké Pavlovice. Společnost však hlasí: cena zůstává stejná jako loni. Pokud pěstitelé přijdou s hrozny, jejichž cukernatost je do osmnácti procent, získají za každé kilo pět korun. Nad stanovenou hranicí je cena deset korun. Společnost začala bobule vykupovat v úterý.

Přebytek vznikl už v loňském roce

Už nyní však Vinium oznámilo, že červeného vína má přebytek. Nadměrné množství vzniklo ještě v minulém roce. Někteří vinaři proto plody odmítnou sesbírat. Práce a následný prodej se jim zkrátka nevyplatí. Společnost ve Velkých Pavlovicích se ovšem podobných kroků neobává.

„Možná kdyby cena klesla pod hraničních pět korun. Tam už by podle mě vyvstala otázka, jestli by to nenechali raději viset na vinici. Snažíme se proto vinohradníkům vycházet vstříc a pod tuto částku bychom neradi kdykoliv šli,“ sdělila výrobní ředitelka společnosti Vinium Olga Moravcová.

Tajemník vinařů se obává zejména o produkci drobných pěstitelů. Ti totiž většinou čekají až do poslední chvíle a nemají prodej dopředu podchycený smlouvou. „Na tyhle by mohl nadbytek vína dopadnout nejhůř. Každý se ale musí postarat jak umí,“ uzavřel Půček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info