O bio ze Středohoří je zájem
28.09.2009 | Denik.cz
Zájem o mléčné výrobky v takzvané bio kvalitě vyráběné přímo v Českém středohoří nadále stoupá. Potvrzují to například majitelé držovické kozí a ovčí farmy, která v letošním roce zahájila provoz vlastní sýrárny a mlékárny.
Zdejší rodinná farma vznikla v roce 2002. V té době její stádo sestávalo ze tří koz. V současné době zde mají 120 koz a přes 200 ovcí. Kromě toho rodina obhospodařuje padesát hektarů polí a pastvin. Od počátku je zaměřena na bio produkci, tedy na chov a výrobu v ekologicky šetrném režimu.
„Zájem o mléčné výrobky v biokvalitě rozhodně narůstá. V poslední době je trend takový, že lidé začínají vyhledávat české kvalitní potraviny. Pokud bychom měli více koz a ovcí, rozhodně bychom prodali i větší produkci. Stádo však již příliš rozšiřovat nehodláme. Chceme jít spíše cestou kvality, což se nám daří,“ říká Jakub Laušman, který farmu společně s manželkou vlastní. Upozorňuje na to, že jeden z jejich výrobků, zrající sýr ementálského typu „Držovický Okáč“, právě získal potravinářskou cenu Pečeť Přemysla Oráče na výstavě Zahrada Čech.
Farma spustila výrobu sýrů na jaře letošního roku. Od začátku má na trhu 27 výrobků, od sýrů, přes kefíry, jogurty, až po bryndzu.
Sýrárna jede celoročně
Farma ve své mlékárně a sýrárně nezpracovává jen vlastní produkci. „Nakupujeme kravské bio mléko od chovatelů z okolí a to dále zpracováváme. Je to také kvůli tomu, abychom nemuseli přes zimu zastavit výrobu, protože produkce ovčího a kozího mléka je sezonní záležitost,“ vysvětluje Jakub Laušman.
Zdejší sýrař Tomáš Oldřich vyzdvihuje jednu místní specialitu.
Specialitou je jogurt z ovčího mléka
„Vyrábíme jogurt z ovčího mléka. Je to to nejkvalitnější, co vůbec může být. V republice je to velká rarita,“ říká sýrař.
Farma je v současné době na konci přechodného období, které je nutné pro získání bio certifikátu. „Značkou bio budeme moci naše výrobky opatřovat od ledna 2010, i když v této kvalitě jsou již dva roky,“ vysvětluje farmář.
S výrobky držovické farmy je možné setkat se ve specializovaných obchodech s bio potravinami. „Zavážíme nejen Litoměřice, ale hlavně Prahu, Ústí nad Labem, Teplice a Děčín. Postupně bychom chtěli proniknout také na trh jižní Moravy,“ přibližuje Jana Laušmanová.
Další články v kategorii
- Agrární komora chce kvůli mrazům peníze také pro pěstitele zeleniny či brambor (03.05.2024)
- Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu (03.05.2024)
- Intersucho: Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže (03.05.2024)
- Zpráva o erozi: Bahna z polí ubylo, ale farmářům se musí utáhnout šrouby (03.05.2024)
- Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy (03.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- V Norsku hrozí vznik velkých kůrovcových ohnisek (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)
- Ministerstvo ustoupilo, lidé o volný vstup do lesů nepřijdou (03.05.2024)
- Na sršně asijské se začínají líčit pasti podél D5. Jde o nejrizikovější místo (03.05.2024)