Zástupkyně Evropské komise sjednotila české zemědělce

Ve čtvrtek 12. listopadu proběhlo jednání monitorovacího výboru Programu rozvoje venkova (PRV). Bylo schváleno několik pozitivních drobných změn pro další 9. kolo, které proběhne v únoru 2010.

Nebude třeba předkládat a splnit finanční zdraví u všech opatření. Toto je pozitivní především v době krize. Finanční zdraví stejně nejvíce prověří banka, která schvaluje investiční úvěr. Dále bude možné podat žádost elektronicky přes portál Farmář a dojde k dalšímu zjednodušení kódů uznatelných nákladů.

Došlo k rozšíření uznatelných nákladů, například u živočišné výroby bude možné zařadit pece na kadávery. Začala probíhat diskuse o možnosti průběžného financování dotace v polovině projektu, což by snížilo náklady na úroky. Pokud průběžné financování schválí ministr zemědělství a dojde k nastavení systému na SZIF, tak by to mohlo platit již pro 9 kolo v příštím roce.

Zásadní roli ale hrála zástupkyně DG AGRI Evropské komise Irini Papadimitriou z Řecka. Doslova se do nás pustila tónem učitelky prvního stupně. Nejprve nám vyčetla, že nechceme využít peníze z Barrosova balíčku na rozvoj internetu, ale pro zemědělce a potravináře. Nic nepomáhaly argumenty, že internet již u nás máme v každé vesnici. Dále důrazně doporučovala neschvalovat opatření II.1.4. na podporu welfare dojných krav a nesouhlasila s větším závazkovaním opatření, než je roční alokace, které je naopak ze strany Ministerstva zemědělství ČR velmi rozumné, protože mnoho schválených projektů není z důvodu krize realizováno.

Poděkování patří předsedkyni monitorovacího výboru profesorce Magdaleně Hrabánkové, že se nenechala zastrašit a dala hlasovat podle programu. Další poděkování si zaslouží vrchní ředitel Pavel Sekáč, že se nebál velmi tvrdě a jasně argumentovat proti. Ono souhlasně kývat hlavou na to, co řeknou v Bruselu, je jednoduché a nekonfliktní, ale postavit se proti vyžaduje odvahu a argumenty. Potom jsem zažil poprvé v historii naprostou jednotu v monitorovacím výboru ze strany všech nevládních zemědělských organizací a krajů. Všichni se zdravě naštvali a táhli za jeden provaz.

Jednohlasně bylo schváleno opatření na welfare dojných krav a potvrzeno rozhodnutí o rozdělení Barrosova balíčku pro zemědělce a potravináře. Doufám, že nám ta jednota chvíli vydrží, protože tím bychom nejvíce pomohli našim členům (zemědělcům) v dalším vyjednávání.

Na závěr uvedu osobní pocit rozčarování nad tím, jak nám Řekyně Irini Papadimitriou povýšeně kázala o tom, jak máme rozvíjet venkov. Ti, kdo měli možnost venkov v Řecku navštívit, pochopí můj pocit rozčarování.

Ing. Bohumil Belada

viceprezident AK ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info