Máslo je škodlivější než ztužené margaríny

Takzvané špatné tuky, které způsobují vážná onemocnění srdce, konečně téměř úplně zmizely z margarínů. Nadále se však používají v trvanlivém pečivu, šlehačkách ve spreji, zmrzlinách a dalších, především plnotučných mléčných výrobcích.

A o čem je vlastně řeč? O tucích, ve kterých kvůli ztužování (takzvané hydrogenaci) vznikají škodlivé transnenasycené mastné kyseliny neboli TFA. Ty potom zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, a naopak snižují hladinu toho správného, což může mít velmi negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.

Klasické metody ztužování nahradily moderní technologie

„V dnešní době snad nenajdete na našem trhu margarín, který by obsahoval více TFA než máslo. Naprostá většina jich obsahuje pouze stopová množství,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová. „Většina výrobců totiž při jejich výrobě dávno opustila klasické ztužování a nyní používá moderní technologie, které zabraňují vzniku TFA,“ dodává.

Margaríny mají méně tuku

Její slova potvrzuje i výzkum sdružení Fórum zdravé výživy, který prokázal, že například v margarínech Perla, Rama, Bertolli či Flora není víc než půl procenta těchto nebezpečných kyselin z celkového obsahu mastných kyselin. Velmi dobře však dopadly i tuky na pečení, jako je Hera či Zlatá Haná.Více než pět procent TFA však bylo zjištěno v Baking Margarine vyráběném speciálně pro síť supermarketů Lidl, roztíratelný nízkotučný tuk Elmilk vyrobený v Polsku pak obsahoval dokonce více než sedm procent TFA.

„Vyšší hladinu transmastných kyselin jsme zaznamenali pouze u několika málo výrobků, které však nejsou příliš známé či masově prodávané,“ uvádí členka Fóra a docentka Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová. I tyto hodnoty jsou však podle ní podstatně nižší, než bylo v minulosti obvyklé.

Rozšířeným mýtem je kromě toho, že margaríny jsou umělé a škodlivé, také to, že klasické máslo je mnohem zdravější. Protože je ale máslo nebo třeba sádlo vyráběno ze živočišných tuků, je tomu spíš naopak.

Pozor na pečivo

„Na druhé straně některé publikace o složení potravin ukazují na zvýšený výskyt TFA v jemném a trvanlivém pečivu, podobně jako v čokoládových polevách vyráběných ze ztužených tuků,“ dodává.

Větší než stopová množství se mohou vyskytovat také v mražených krémech, dortech, přísadách do kávy, šlehačkách ve spreji, ale také v tučném mase a vnitřnostech, které jsou přirozeným zdrojem těchto látek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info