Úroda byla slušná, přesto nás čeká těžký rok

„Dostáváme se do podobné situace jako třeba zemědělci, kteří jsou zaměřeni na produkci mléka. Prodáváme totiž za ceny, které jsou často nižší než ty, za které jablka vypěstujeme,“ říká po letošní sklizni ředitel Sadů Životice Dušan Kokoška.

Úroda byla podle něj letos obdobná jako ta v uplynulém roce. "Ze sadů jsme sklidili zhruba 1,6 tisíce tun. Na stromcích jsme nechali odhadem ještě dvě stě tun jablek, která byla nějakým způsobem poškozena a stejně by se nám je při současné situaci na trhu nepodařilo prodat,“ upřesnil Kokoška.

Klesá poptávka

Stejně jako v uplynulých letech byl i letos slušný zájem o samosběr, při kterém ovocnáři umožňují lidem, aby si jablka natrhali ze stromů sami. Lidé za nasbíraná jablka zaplatili milion korun, za kilogram jsme si účtovali jednotnou cenu čtrnáct korun,“ doplnil Kokoška.

Podle něj se projevuje na trhu pokles poptávky po jablku a nepříznivě působí i dovozy. „Hlavně do velkých obchodních řetězců se dovážela i letos na podzim jablka z loňské úrody. Tím se do značné míry zablokoval prodej tuzemských jablek. I když byl na trhu přebytek jablek, markety na situaci příliš nereagovaly a držely ceny kolem třiceti korun za kilogram.

Na jejich pulty jsme se nedostali, i když jsme naše jablka obchodníkům nabízeli za méně než deset korun,“ dodal ředitel životických sadařů s tím, že pokud bude současný stav pokračovat i v dalších letech, může to mít na tuzemské ovocnáře likvidační dopady.

„V našich sadech jsme naštěstí přikročili včas a s předstihem k obnově sadů. Druhová skladba stromů byla ukončena. Pro příští rok nemusíme uvažovat o žádné katastrofické vizi, ale na rozsáhlejší investice peníze už nezbývají. Ovocnářství je přitom obor, kde nejde plánovat produkci z roku na rok, je třeba uvažovat a investovat s výhledem minimálně deset až patnáct let dopředu,“ doplnil ředitel sadařů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info