Do Prahy míří tisíce zemědělců, obsadí Hradčany

Zemědělci znovu obsadí Prahu. Podle odhadů Agrární komory ČR, která protest pořádá, jich má přijet na čtyři tisíce.

I když půjde o pokojnou demonstraci, agrární špičky nevylučují, že může dojít i k blíže neurčení excesům. Farmářům jde o přežití.

„Akce začne ve středu v jedenáct hodin na Hradčanském náměstí,“ informoval dnes poradce prezidenta Agrární komory ČR Jan Záhorka s tím, že na Hradčanech se má shromáždit tři tisíce pět set až čtyři tisíce demonstrujících farmářů.

Za 13 tisíc hrubého

Podle Jana Veleby, prezidenta AK, zemědělcům jde o dvě věci – o navýšení rozpočtu na příští rok a „srozumitelné upozornění veřejnosti“ v jak katastrofální situaci se české zemědělství nachází. „Odhadujeme, že zemědělci letos přijdou na tržbách o dvacet až pětadvacet miliard korun. To představuje zhruba čtvrtinový pokles oproti loňsku,“ uvedl Veleba. Podle něj už ale nejde jen o hru čísel, ale o lidské osudy. „Nedávno jsem se setkal s člověkem, který pracuje v zemědělství. Je mu padesát a bere třináct tisíc hrubého. Jak za tyto peníze má uživit rodinu?“

I přes napjatou atmosféru ale zemědělci předpokládají, že půjde o pokojnou demonstraci. Z Hradčanského náměstí totiž mají demonstranti dojít Nerudovou ulicí jen na Malostranské náměstí. Odtud pak jen část z nich bude pokračovat před budovu parlamentu, kde chtějí předat petici šéfovi zemědělského výboru.

Sám šéf komory Veleba ovšem nevyloučil, že by k nějakým individuálním excesům nemohlo dojít. Jak k tomu uvedl, atmosféra mezi zemědělci je natolik napjatá, že spontánní projevy nesouhlasu se mohou klidně objevit

Zemědělci minimálně způsobí problémy v dopravě, protože je bude do Prahy svážet možná i několik desítek autobusů. Navíc po dobu akce, která by měla skončit kolem jedné hodiny odpolední, bude uzavřena zmiňovaná Nerudova ulice.

Chápeme, ale s demonstrací nesouhlasíme

Datum druhého prosince nebyl pro demonstraci vybrán náhodně, ve sněmovně se v té době má jednat o rozpočtu a farmáři věří, že protest jim pomůže navýšit sumu, kterou by měl dostat jejich resort. Konkrétně jim jde o částku jeden a půl miliardy korun. Ta by podle nich měla stačit, aby byl rozpočet v kapitole zemědělství sestavitelný.

Ministerstvo samotné sice chápe problematickou situaci farmářů, ovšem s protesty nesouhlasí. „MZe se nedomnívá, že protesty zemědělců pozitivně přispějí ke zlepšení problematická situace v sektoru mléka,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček s tím, že ministr udělá v hledání finančních prostředků maximum.

O co jde zemědělcům

- Pro svůj resort chtějí o 1,5 miliardy navíc. I když v rozpočtu ministerstva zemědělství chybí 5,5 miliardy, farmáři říkají, že pokud se „vymetou“ všechny rezervy, a podaří se jim peníze získat, rozpočet kapitoly by se dal sestavit.

- Informovat veřejnost, v jak katastrofální situaci se zemědělství nachází. Nejsou peníze na splácení úvěrů, které si museli zemědělci vzít na novou techniku. Nejsou ani peníze na výplaty

- Česko přestává být soběstačné ve výrobě potravin. Nárůst dovozu hovězího vzrostl meziročně o 13 procent, vepřového o 19 procent a drůbeží o 22 procent. Poměr dovezeného zboží se přitom každým rokem zvyšuje v neprospěch domácích producentů.

- Po politicích chtějí jasnou koncepci, která by jim měla zaručit dlouhodobější růst. Žádný takový plán dosud neexistuje.

- Zemědělci dlouhodobě upozorňují na nerovné podmínky mezi takzvaně starými a novými členskými státy EU. Nové státy totiž dostávají na dotacích mnohonásobně méně než ty staré. Tento přístup by se měl snad začít měnit po roce 2013.

Poslední protesty

Naposledny zemědělci protestovali na konci října, kdy rozlévali mléko po polích. Celkem mělo v oraništi skončit asi půl milionu litrů mléka. Například v Sudoměřicích u Hodonína takto farmáři rozlili asi osm tisíc litrů. Více čtěte: Zoufalý protest zemědělců, vylévají mléko do polí

Blokádou silnic zase zemědělci protestovali v červnu. Více čtěte:Zemědělci blokovali silnice a rozdávali rohlíky a jogurt

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info