Martínek navrhl, jak zachránit české mléko

Systém garantovaných kvót mléka má udržet chovy skotu. Tím i celé zemědělství.

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek předložil návrh ministerstvu zemědělství, jak by mohl vypadat systém garantovaných kvót mléka.

Zemědělci prodají mléko za pět korun a od státu dostanou tři. Pokud výkupní cena přesáhne osm korun, stát nebude doplácet nic. V opačném případě dotace pokryje případnou ztrátu.

„Sedmdesát procent kvóty roční spotřeby mléka a mléčných výrobků by bylo jištěných a třicet procent zůstane volných pro dovoz,“ uvedl hejtman Radko Martínek.

Ceny nepokryje výrobní náklady

Současná výkupní cena mléka nepokryje výrobní náklady. Zemědělci nemají žádnou komoditu, která by nebyla ztrátová a Martínkův návrh vítají.„Chceme srovnatelné podmínky pro podnikání, jako mají evropští farmáři. Návrh neomezuje volný pohyb zboží a na druhé straně řeší situaci,“ komentoval to předseda Zemědělského družstva Dolní Újezd Václav Klech.

Stovky českých zemědělců ve středu protestovaly před parlamentem. Požadují stabilizaci zemědělství a navýšení rozpočtu v rezortu zemědělství nejméně o jeden a půl miliardy korun. Více: Zemědělci obléhali Hrad, chtějí více peněz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info