Kupovat vánoční stromek na poslední chvíli se nevyplácí

Lidé začínají myslet na koupi stromku. Vánoce jsou totiž za dveřmi. Často ale nechávají koupi stromku na poslední chvíli. Myslí si totiž, že když si ho pořídí později, tak jim pak déle vydrží.

Málokdo ale ví, že skoro všechny stromky, které se pak během prosince prodávají, se řežou v jeden čas. Proto vydrží stejně dlouho, ať už si je lidé koupí teď nebo třeba až den před Vánocemi.

„Když si lidé jdou pro vánoční stromek až na poslední chvíli, tak se akorát připraví o možnost širšího výběru,“ poznamenal Oldřich Vyhnánek, který prodává stromky na Palackého náměstí v Kutné Hoře. „Jedinou výjimku tvoří obyčejné smrky, které se řežou postupně zhruba od desátého prosince,“ dodal.

Živé stromky jsou stále v oblibě

I když si nyní může každý koupit umělohmotný stromek, mnoho lidí přesto nedá na živý dopustit. „Umělohmotný stromek nikdy nemůže nahradit ten skutečný. Navíc si myslím, že tu jde také o tradici. Hodně lidí má například doma někde v krabici umělohmotný stromek, ale stejně každoročně kupují živý,“ vysvětluje Oldřich Vyhnánek.

Například předminulý rok byl, co se týče prodeje, velice nadprůměrný. "Minulý rok jsem dokonce vyprodal úplně všechny stromky. Letos se ale obávám, že by zájem o živé stromky mohl být, kvůli finanční krizi, menší,“ doplňuje.

„Co jsem slyšel, tak se lidé zbavují umělohmotných stromků. Hodně lidí mi říká, že má sice doma umělohmotný stromeček, ale když vidí, jak pěkné stromky tu pěstuji, takt si stejně ode mne rádi jeden koupí,“ sdělil Ondřej Aubrecht, pěstitel vánočních stromků z Kutnohorska.

Ceny stromků se příliš nemění

Lidé možná stále kupují živé stromky, jelikož se jejich cena příliš nemění. „Ceny mých stromků jsou stejné už celá léta,“ uvedl Oldřich Vyhnánek. „Navíc já u svého stánku prodávám stromky z celé České republiky. Například obyčejné smrky mám z Kácova. Stříbrné smrky pak třeba až z Bruntálu,“ dodal.

Policisté budou kontrolovat účtenky od stromků

Plzeň - Mohl byste mi prosím ukázat účet od vašeho vánočního stromku? I s takovým požadavkem vás mohou oslovit západočeští policisté. V následujících týdnech totiž budou kontrolovat, jestli si nesete domů stromek koupený nebo jestli jste ho náhodou neukradli v lese. Hlídky budou zastavovat chodce i řidiče.

„Policisté budou při běžném výkonu služby zjišťovat, jestli lidé nabyli stromek, který si nesou nebo vezou domů, legálním způsobem. V případě, že dotyčný nebude mít u sebe doklad o jeho koupi, budou policisté zjišťovat, zda nedošlo k protiprávnímu jednání,“ uvedla mluvčí západočeské policie Pavla Soukupová s tím, že případné prohřešky budou posuzovány jako přestupek.

Prokázat krádež je těžké

Oči na stopkách budou mít podle mluvčí Městské policie Plzeň Jany Pužmanové i strážníci. „Cíleně se na vánoční stromky nezaměří. Pokud ale při běžné službě budu mít podezření, že si někdo nese domů kradený stromek, určitě dotyčného zkontrolují,“ řekla Pužmanová.

Podle právníků vám ale hrozí pokuta pouze v případě, že se bez jakýkoli pochybností prokáže, že jste stromek ukradli. „Může se například stát, že někdo účtenku ztratí. Jen na základě toho, že u sebe nebude mít doklad o koupi, ale nemůže dostat pokutu. Stejné je to i v případě, že si například stromek uříznu na své zahradě. Za to mi samozřejmě také nikdo pokutu dát nemůže,“ vysvětluje plzeňský advokát František Koranda.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí plzeňské policie Martina Hábrová. „Lidé nejsou povinni nosit účtenku od stromku u sebe. Takže prokázat někomu, že stromek ukradl, je velmi těžké. Například v loňském roce jsme za krádež stromku v Plzni neuložili ani jednu pokutu,“ uvedla Hábrová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info