Většina občanů EU podporuje SZP

Podle výsledků průzkumu podporují občané všech členských států EU většinu nových cílů Společné zemědělské politiky.

Evropští občané ze všech 27 členských států EU výrazně podporují nové cíle Společné zemědělské politiky, jak vyplynulo z výsledků průzkumu, který si zadala Evropské komise. 83 % občanů se kromě jiného vyslovilo pro pokračování podpory zemědělců finančními prostředky, v Rakousku to bylo dokonce 86 % dotázaných občanů.

Velká většina, tj. 66 % dotázaných občanů EU zastává názor, že finanční prostředky vyčleněné ze společného rozpočtu nejsou pro uskutečňování SZP přiměřené nebo dostatečné, zatímco 17 % dotázaných se naopak domnívá, že jsou příliš vysoké. V Rakousku se dokonce 77 % respondentů vyslovilo, že jsou prostředky příliš nízké nebo přiměřené a jen 13 % je považuje za vydatné. 72 % občanů EU kromě toho vyslovilo názor, že by finanční podpory sedláků v EU měly v průběhu příštích 10 let stoupnout nebo zůstat na obdobně vysoké úrovni.

Zemědělství je pro budoucnost Evropy životně důležité

Velká většina evropských občanů (90 %, v Rakousku 92 %) je toho názoru, že rozvoj zemědělství a venkovského prostoru jsou pro budoucnost evropského kontinentu životně důležité. Většina evropské veřejnosti se přimlouvá za nové cíle SZP, které by měly farmářům pomoci se vyrovnat s klimatickými změnami, podpořit orientaci jejich výroby na podmínky trhu, prosadit spravedlivé rozdělování finančních podpor a jejich poskytování podmínit dodržováním standardů životního prostředí, udržet krajinu a rozvíjet hospodaření ve venkovském prostoru.

Zemědělství a klimatické změny

Letošní průzkum zahrnoval také celou řadu otázek z oblasti zemědělství a ochrany klimatu. Téměř polovina dotázaných (46 %, v Rakousku 54 %) se domnívá, že zemědělství již poskytuje důležitý příspěvek v boji s klimatickými změnami. Podle vnímání velké většiny (82 %, v Rakousku 90 %) musí Evropská unie pomáhat odvětví zemědělství v jeho snaze změnit výrobní metody tak, aby bylo schopné bojovat s klimatickými změnami. Srovnatelný procentický podíl dotázaných (77 %, v Rakousku 75 %) je toho mínění, že zemědělství pocítí následky klimatických změn v průběhu příštích let ve velké míře. 61 % se domnívá, že zemědělství nepatří k hlavním příčinám klimatických změn.

Po dvou analogických šetřeních v letech 2006 a 2007 potvrdily tyto výsledky průzkumu, že SZP je schvalována většinou dotázaných. Šetření, které provedlo uskutečnilo na zakázku generálního ředitelství rozvoje zemědělství a venkova EK výzkumné centrum TNS opinion – (International Research Coordination Centre), probíhalo od 13.11. do 9.12. 2009. Podle metod, které obvykle používá Eurobarometr bylo v každém členském státě EU dotázáno 1000 občanů.

Zdroj: UZEI

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info