Brambory vyšlechtěné v Čechách dobývají Evropu

Polní den o bramborách se ve čtvrtek konal v areálu šlechtitelské stanice v České Bělé.

„Pokud producenti brambor stihli osázet svá pole do konce dubna a ošetřují je všemi náležitými postřiky, mají šanci na slušnou úrodu a mohou na bramborách skutečně vydělat. A to letos jako na jedné z mála zemědělských plodin,“ prohlásil Václav Jechoutek, obchodní ředitel společnosti Intersnack Choustník, která je největším výrobcem bramborových lupínků v zemi, v průběhu svého vystoupení v rámci Polního dne o bramborách. Ten ve čtvrtek v České Bělé uspořádala, za účasti více než sto dvaceti odborníků z České republiky a Slovenska, tamní šlechtitelská stanice společnosti Vesa.

Jechoutek tak naznačil, že letošní rok nemusí být pro pěstitele brambor jednoznačně špatný. Přesto se bramboráři v České Bělé většinou shodli na tom, že květnové přívaly vody, které zcela zastavily výsadbu, a po nich následující dlouhodobý vláhový deficit, trvající v podstatě až do těchto dnů, se na letošních výnosech brambor negativně podepíší.

Suzan, Lydia a také Dominátor

Bez ohledu na trable s počasím se účastníci Polního dne o bramborách seznámili s novými odrůdami brambor, které šlechtitelé společností Vesa v České Bělé a Velharticích uvedli v letošním roce na trh. „Patří mezi ně například velmi raná odrůda konzumních brambor Suzan, dále polopozdní konzumní odrůda Lydia nebo polopozdní odrůda Dominátor, ta je ale určená ke zpracování na škrob,“ vyjmenoval žhavé novinky obchodní zástupce Vesy Miroslav Sedláček.

Dodal, že celou řadu odrůd vyšlechtěných v České Bělé nebo Velharticích, pěstují nejen naši zemědělci, ale také četní producenti v zahraničí. „Do Polska a Německa jsme například prodali sadbu škrobových odrůd Verne a David, na Slovensko zase poloranou konzumní odrůdu s červenou slupkou Red Anna,“ uvedl Sedláček a připomněl, že poloraná odrůda konzumních brambor Bella, která spatřila světlo světa také díky šlechtitelům Vesy, získala dokonce Zlatý klas na poslední výstavě Země živitelka.

„Zmíněné země ale nejsou zdaleka jediné, kam námi vyšlechtěné odrůdy brambor míří,“ pokračoval Sedláček.

„Celou řadu dalších zkoušíme například ve Švédsku, Finsku, Rusku, Španělsku, Francii, Nizozemsku a v ostatních státech Evropy,“ podotkl Sedláček.

V průběhu včerejšího setkání se bramboráři v České Bělé dozvěděli ještě celou řadu dalších informací. Dozvěděli se o novinkách, které v systému dotací chystá Ministerstvo zemědělství pro oblast rostlinné výroby, pohovořili o nadcházející škrobárenské kampani a věnovali se i problematice hnojení a také množení a posklizňových zkoušek.

Polní den o bramborách zakončila prohlídka sortimentu odrůd a kříženců přímo v porostech a neformální setkání v areálu šlechtitelské stanice.

Brambory ale nejsou jedinou plodinou, které se zemědělci z českobělské šlechtitelské stanici Vesa věnují. Kromě řepky, pšenice, ovsa a kukuřice pěstují také jetel a vojtěšku. Letos poprvé zkouší na sedmnácti hektarech kmín a na jednom hektaru topinamburu. Ani živočišná výroba není v České Bělé popelkou. Svědčí o tom chov skotu na mléka a maso ve velkokapacitních kravínech v Kojetíně, Jilemníku nebo ve Ždírci u Pohledu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info