Rusko asi prodlouží zákaz vývozu obilí do července 2011

Rusko zřejmě prodlouží zákaz vývozu obilí do července příštího roku. Uvedl to dnes první místopředseda ruské vlády Viktor Zubkov. Jeho slova jsou ale v kontrastu s tvrzením prezidenta Dmitrije Medveděva, podle nějž může Rusko zákaz exportu stáhnout, až budou k dispozici čísla o sklizni.

Obnova vývozu není uskutečnitelná, řekl Zubkov agentuře RIA Novosti. Země zastavila vývoz obilí v srpnu letošního roku, protože léto s nejvyššími teplotami v ruských záznamech přineslo sucha a nebývale rozsáhlé požáry.

Letošní sklizeň podle Zubkova nepřekročí 66 milionů tun obilí. Roční spotřeba obilí v Rusku přitom činí 77 milionů tun. Rusko bylo v minulém roce třetím největším vývozcem pšenice na světě, připomněla agentura AP.

Medveděv zopakoval počátkem měsíce, že by Rusko mohlo zákaz vývozu obilí zrušit ještě před 31. prosincem, tedy před termínem, do něhož má zákaz podle srpnového rozhodnutí vlády platit.

Podobný postoj jako Zubkov zastává i premiér Vladimir Putin. Podle něj bude moci země vývoz obilí obnovit až po skončení sklizně příštího roku, tedy nejdříve v listopadu 2011.

Srpnový zákaz vývozu obilí z Ruska přispěl k výraznému růstu cen pšenice na světových trzích. Zatímco v minulých letech bylo Rusko významným exportérem, letos bude muset podle některých analytiků obilí dovézt.

Rusko na konci července zasáhla vlna veder s rozsáhlými lesní požáry, což podle odhadů zničilo asi čtvrtinu úrody. Letošní sklizeň obilí zřejmě klesne na 60 až 65 milionů tun z loňských 97 milionů tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info