ECB musí podle EP i nadále aktivně řešit hospodářskou krizi

Poté, co v 22. 11. 2010 odpoledne diskutovali s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem o roli ECB během krize, přijali 23.11.2010 europoslanci usnesení, ve kterém hodnotí postup této banky v roce 2009 a navrhují, jaká další opatření by vzhledem k aktuální ekonomické situaci měla přijmout.

V souvislosti s pokračujícími problémy se zadlužením, se kterými se potýkají země EU, 23. 11. 2010 poslanci ve svém usnesení vyzvali ECB, aby po vzoru Velké Británie a Spojených států akceptovala jako záruku státní dluhopisy zemí eurozóny. Zároveň přitom poukázali i na problémy související s ratingovými agenturami a tím, jak posuzují míru zadluženosti jednotlivých států. Komise by proto podle poslanců měla navrhnout přísnější opatření, která by umožnila činnost těchto agentur kontrolovat.

Nezbytným předpokladem pro dosažení skutečné hospodářské a měnové unie je vytvoření efektivního systému řízení ekonomiky EU, stojí dále v usnesení EP. Dosud přitom byly podle poslanců až příliš zdůrazňovány měnové otázky. V této souvislosti tedy poslanci vyzývají členské státy, aby koordinovaly své hospodářské politiky, a požadují také, aby byl v rámci EU vytvořen stálý mechanismus pro řešení krizí.

Zároveň poslanci ve svém usnesení varují také předtím, aby balíčky úsporných opatření a jejich provádění po celé EU nevedlo k zásadnímu zpomalení ozdravení ekonomiky.

Debata s prezidentem ECB Trichetem

V debatě s Jeanem-Claudem Trichetem 22. 11. 2010 se pak poslanci zaměřili na potřebu rozptýlit skutečné každodenní obavy občanů, pokud jde dopady krize, dále na nezbytnost řešit daňovou konkurenci mezi jednotlivými členskými státy, koordinovat regulaci finančního systému s ostatními světovými hráči a v neposlední řadě také na možné přínosy evropských dluhopisů.

Jean-Claude Trichet přitom připomněl, že ECB v roce 2009 radikálně snížila úrokovou sazbu na 1% a vypracovala úvěrová opatření na podporu bank. Kromě toho ECB také intervenovala na trzích s cennými papíry s cílem řešit problémy na trzích s dluhopisy.

Po vystoupení J.-C. Tricheta se slova ujal komisař pro hospodářští a měnové otázky Olli Rehn, podle kterého pomoc, která bude brzy poskytnuta Irsku, přispěje ke stabilitě celé eurozóny. Jak dále dodal, jednání o způsobu pomoci s irskými orgány by měla být uzavřena do konce listopadu.

Co znamená "E" v názvu Evropská měnová unie

Spíše než na řešení jednotlivých měnových otázek je podle Burkharda Balze (EPP, DE), zpravodaje EP pro zprávu o činnosti ECB v roce 2009, nezbytné zaměřit se na hospodářkou koordinaci všech zemí eurozóny. Jen tak bude podle něj EU v budoucnu schopna okamžitě řešit problémové situace.

Jak rozptýlit obavy občanů

"Musíme myslet na naše občany", požadoval v debatě Jean Paul Gauzes (EPP-FR). "Musíme jim lépe vysvětlit všechny změny, které je zapotřebí provést," dodal dále s tím, že opatření ECB sama o sobě obavy občanů nerozptýlí. Po ní musí svou rozhodnost ukázat také politikové.

Sylvie Goulard (ALDE, FR) pak zdůraznila, že díky Lisabonské smlouvě bude možné vést o reformě řízení ekonomiky veřejnou diskuzi. Současná krize by podle ní měla být pro EP podnětem k tomu, aby šel v oblasti řízení ekonomiky ještě dále, než navrhla Evropská komise, a požadoval pravomoc dohlížet na celý systém.

Účinná obrana eurozóny

George Sabin Cutas (S&D, RO) vyzval k zavedení "stálého mechanismu na obranu eurozóny před útoky spekulantů," který by řídila ECB. Kromě toho by podle něj mělo být zváženo také vytvoření evropské úvěrové ratingové agentury a věnována odpovídající pozornost nejen fiskální konsolidaci, ale i vytváření pracovních míst.

Daňová konkurence

Sven Giegold (Zelení/EFA, DE) upozornil na důležité detaily, které mají pro účinnou hospodářskou koordinaci zásadní význam. EU by se podle něj měla "kromě nerovnováhy zaměřit také na řešení nadbytků v určitých zemích, a ne se soustředit pouze na země, které bojují s deficitem". S poukazem na nízké zdanění podniků v Irsku pak vyzval také k vytvoření "rámce pro řešení daňové konkurence v EU".

Celosvětová koordinace

Pro Kay Swinburne (ECR, UK) má pak klíčový význam mezinárodní koordinace: politická rozhodnutí je podle ní zapotřebí přijímat společně se všemi dalšími "velkými hráči" po celém světě, přičemž varovala před protichůdnými národními zájmy.

Evropské dluhopisy

Jurgen Klute (GUE/NGL, DE) kritizoval ECB za to, že nevydala evropské dluhopisy, které by umožnily financovat opatření na pomoc těm státům EU, které se zmítají v problémech a "zabránit kasinovému efektu". V důsledku toho jsou podle něj "zaměstnanci vydáni na pospas".

Špatný úhel pohledu

John Bufton (EFD, UK) pak prohlásil, že aktuální problémy nevyřeší snaha o větší hospodářskou koordinaci, protože příčinou současné krize byla právě pokračující integrace EU. "Jednotná měna může fungovat jen v prostředí federálního státu", uvedl s tím, že by ho zajímalo, zda právě to není konečným cílem návrhu Evropské komise.

"Jako hasičský sbor"

"Musíme se chovat jako hasičský sbor a hasit požáry po celé Evropě," řekl v odpovědi na vystoupení europoslanců komisař Rehn. S odkazem na situaci v Irsku dodal, že "když má někdo potíže, musíme mu přijít na pomoc (...), je to také v zájmu celkové stability Evropy". Na závěr pak prohlásil, že "všechny členské státy by byly bez ochranného štítu EU v daleko obtížnější situaci".

Nestabilita jako důsledek špatného řízení ekonomiky

"Chtěli bychom hospodářskou unii, ale jsme jen měnovou", řekl prezident ECB, který dále kritizoval "tendenci využívat EU jako obětního beránka" a házet vinu za hospodářské problémy na euro, které je přitom podle něj "robustní a solidní měnou". "Tady nejde o euro," pokračoval Trichet, "ale o finanční nestabilitu v důsledku špatným postupem v oblasti fiskálních politik" a "špatným řízením ekonomiky" některých členských států. Na závěr pak Trichet europoslance vyzval, aby se skutečně snažili zajistit "velmi důsledný dohled a řízení" hospodářství EU.

Rozprava: v pondělí 22. listopadu

Hlasování: v úterý 23. listopadu

Postup: zpráva z vlastního podnětu a dotaz k ústnímu zodpovězení

REF. : 20101122IPR97488

Hospodářské a měnové záležitosti - 22-11-2010 - 21:37

Plenární zasedání

Zdroj: http://www.europarl.europa.eu/cs/pressroom/content/20101122IPR97488

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info