Pekaři na Vánoce napečou tisíce vánoček

K Vánocům neodmyslitelně patří vedle kapra nebo cukroví také vánočka. Někdo si ji troufne upéci sám, jiný spoléhá na profesionální pekaře. Ti měli v uplynulých dnech plné ruce práce a denně napekli až čtyři tisíce vánoček.

"Jen vánočky jsme teď pekli asi osm hodin denně. Všichni zaměstnanci byli v práci a makali,“ říká třiatřicetiletá pekařka z pekařství Boček Lucie Petrovičová a dodává: „Pekli jsme malé, velké a také speciální obří vánočky. Na výběr máme různé – s rozinkami, mandlemi nebo úplně obyčejné,“ vyjmenovává.

A jak se taková vánočka vůbec dělá? „Z mouky, cukru, špetky soli, droždí, pekařského sládku, margarínu a trochy vody připravíme těsto a necháme ho vykynout. Kdo chce, může si do něj přidat třeba rozinky. Ale nesmí jich být příliš mnoho, abychom těsto nezatížili. To by potom nemuselo vykynout,“ přibližuje postup pekařka. Správně vykynuté těsto prý poznáme tak, že když do něj píchneme dvěma prsty, dolík se hned zacelí.

„Pak si z těsta vyválíme šest stejně dlouhých copů. Tři si dáme na jednu stranu, tři na druhou, nahoře zatížíme a začneme překládat přes sebe. Není to nic složitého a určitě to zvládne každý,“ říká Petrovičová.

Vánočka musí být sladká

„Než vánočku dáme do pece, měli bychom ji nechat na chvilinku takzvaně odpočinout, aby se nám nestalo, že bude navrchu upečená a uvnitř syrová,“ pokračuje pekařka a přidává ještě jednu radu. „Dobře udělanou vánočku poznáme tak, že je uvnitř měkká, není vysušená a hlavně musí být sladká.“Pekařství Boček má své sídlo v Krmelíně, vánočky odtud putují do celé Ostravy i do Frýdku-Místku. „Když jdu do obchodu, poznám, které vánočky se pekly u nás. Za tu dobu, co se pekařině věnuji, už znám, kdo jaké pečivo dělá,“ usmívá se Petrovičová.

Kdo si myslí, že se Štědrým dnem pekařům ubude práce, mýlí se. Hned po Vánocích totiž budou ve velkém péct veky a rohlíky na silvestrovské chlebíčky a jednohubky. „Na konci roku máme vždycky nejvíce práce, a pak také o Velikonocích, kdy pečeme beránky,“ říká Petrovičová. Za deset let, co se pekařině věnuje, ji ale tahle práce stále baví a ráda peče i doma. „Je to můj koníček a zatím mě to nepřestalo bavit. Doma už mám upečené cukroví a teď se chystám i na vánočku,“ uzavírá pekařka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info