Ministr Fuksa vysvětlí českou pozici ke stropům pro přímé platby v Belgii

Budoucnost Společné zemědělské politiky po roce 2013, obnovitelné zdroje energie, situace v sektoru vepřového masa a mléka, revize pravidel Politiky kvality, spolupráce v rostlinolékařské oblasti a bezpečnost potravin - to jsou hlavní témata, o kterých ministr Ivan Fuksa bude ve čtvrtek a v pátek jednat se svými belgickými kolegy.

Na bilaterální jednání s federální ministryní zemědělství paní Sabine Laruelle, s předsedou vlády vlámského regionu panem Kris Peetersem a s předsedou vlámského svazu zemědělců panem Piet Vanthemsche míří ministr zemědělství Ivan Fuksa ve dnech 3. a 4. března do Belgie.

Ministr zemědělství chce objasnit belgickým partnerům česká stanoviska a argumenty k budoucnosti Společné zemědělské politiky po roce 2013. „Opakovaně zdůrazňuji nutnost férového zacházení se všemi farmáři napříč EU. Zavedení stropu přímých plateb, o které usiluje také Belgie, by mohlo vést k oslabení konkurenceschopnosti zemědělských podniků, k jejich umělému štěpení, a s tím spojenému nárůstu byrokracie,“ uvedl ministr Fuksa.

Důležitým tématem je také situace na trhu s vepřovým masem. Česká republika považuje za nutné posílení produktivity a konkurenceschopnosti odvětví, zároveň souhlasí s umožněním dodatečných podpůrných či ochranných opatření v rámci pravidel společné organizace trhu EU u členských států, kde soběstačnost klesla pod určitou bezpečnou míru.

Kromě řady bilaterálních jednání bude mít ministr Fuksa možnost seznámit se s provozem některých zemědělských podniků a s belgickými zkušenostmi s výrobou biopaliv a s využitím biomasy. Z naší strany je zájem o intenzivnější spolupráci v oblasti produkce a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info