Zájem o čerstvé potraviny z farem stoupá

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst.

Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách zastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Ve žďárském okrese existuje překvapivě velké množství takzvaných prodejců ze dvora. Někteří z tamních zemědělců se však ekologickému zemědělství věnují i profesionálně.

Zákazníci jsou nejčastěji z Brna

„Nabízíme nejenom mléčné výrobky – kravské a ovčí sýry, máslo, tvaroh, brynzu, ale také jateční jehňata a jehňata k chovu,“ uvedl Aleš Hatlák ze Statku Habří v Habří u Moraveckých Pavlovic na Bystřicku. Podle něj je zboží nejlepší nakoupit po předchozí telefonické domluvě, ale menší množství je zákazníkům k dispozici prakticky kdykoliv.

„Protože provozujeme zároveň i hostinec, mléčné výrobky jsou k mání i tam. Největší zájem je asi o naše máslo a tvaroh a v létě pak o ovčí sýry, protože v okolí nikdo ovce na mléko nechová,“ sdělil Aleš Hatlák. Zákazníky biofarmy jsou nejčastěji lidé z Brna.

„Do Brna děláme i závozy, lidé z okolních obcí či měst tvoří odhadem mezi třiceti až čtyřiceti procenty všech našich zákazníků,“ dodal Hatlák.

Takzvaný prodej ze dvora je zajímavý hlavě tím, že produkty je možné zakoupit přímo od farmáře. U výrobků z místních farem mají spotřebitelé jistotu, že jsou vždy čerstvé, většinou si je předem objednávají telefonicky.

Lidé začali dávat přednost domácím produktům

Farmáři jsou po telefonickém kontaktu na objednávku připraveni a zajistí dostatečné množství požadovaných produktů. Například i na ekofarmě Baucis v Lesoňovicích, místní části Bystřice nad Pernštejnem. „Ze zeleniny pěstujeme například brokolici, brukev, celer, cibuli, cukety, fazole, hrách, kapustu, mrkev, okurky, papriky, petržel, pórek, rajčata, ředkvičky, řepu, salát, špenát, tuřín, vodnici, zelí a řadu dalších plodin,“ uvádí farmář Aleš Horák.

Kromě toho si zájemci o domácí plodiny mohou na ekofarmě Baucis po předchozí domluvě koupit i brambory, obiloviny a ovoce. „Přestože se poslední dobou rozšiřují farmářské trhy a lidé začali dávat přednost domácím produktům, málokdo tuší, kolik zajímavých statků s prodejem čerstvých potravin ze dvora v jednotlivých regionech republiky existuje. Jednou z možností, kterými se s touto možností nákupu snažíme veřejnost seznámit, jsou i Farmářské slavnosti ve vybraných farmách,“ vyjádřil se předseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Josef Stehlík.

Nový projekt Farmářských slavností se na Vysočině představí první dubnovou sobotu, a to na kozí farmě Dvůr Ratibořice u Třebíče. Kromě dalšího programu tam zájemci mohou nakoupit biopotraviny, které byly vyprodukovány v okolí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info