Lotyšsko smí dále omezovat obchod se zemědělskou půdou

Evropská komise prodloužila platnost přechodného režimu, který omezuje prodej zemědělské půdy cizincům až do konce dubna roku 2014.

Lotyšsko smí cizincům i v budoucnu při nákupu zemědělských ploch klást do cesty značné překážky. Evropská komise prodloužila platnost přechodného ustanovení, které by mělo ochránit lotyšské zemědělství před výprodejem, a to až do 30. dubna roku 2014.

Riga uplatnila skutečnost, že ceny zemědělských ploch jsou v této zemi stále ještě vyšší v poměru k průměrnému příjmu obyvatel než v EU-15. Lotyšské obyvatelstvo disponuje v tomto ohledu relativně malou kupní silou. Kromě toho je zde konkurenceschopnost lotyšských zemědělců znesnadněna díky nejasným vlastnickým právům, ještě nedokončené pozemkové reformě a setrvalému konsolidačnímu procesu.

Komise uznala tyto důvody, zároveň ale vyzvala Lotyšsko k urychlení agrární reformy. Postupné uvolnění podmínek pro nabývání vlastnických práv k půdě u cizinců až do roku 2014 by mohlo pomoci připravit trh zemědělské půdy k plné liberalizaci. Bruselské úřady nepovolily prodloužení přechodného režimu dalším novým členským státům včetně Maďarska. V případě Slovenska a Litvy se rozhodnutí připravuje. (AgE)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info