Podmínky pro dovozy živočišných produktů asi zpřísní

Podmínky pro dovozy potravin živočišného původu z členských států EU se možná brzy zpřísní. Pokud vláda podpoří návrh ministerstva zemědělství, budou jejich dovozci muset nejpozději 24 hodin před jejich příchodem do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Vyplývá to z návrhu materiálu v elektronické knihovně připravované legislativy. Tuzemští potravináři a zemědělci volají po zpřísnění pravidel pro dovozy potravin již dlouhou dobu.

Návrh počítá s tím, že dovozci budou muset kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Informaci budou moci úřadu předat v papírové podobě, nebo elektronicky.

Současný stav, kdy je oznamován pouze termín a místo příchodu živočišných produktů, podle předkládací zprávy k materiálu prý neposkytuje relevantní informace k správnému vyhodnocení rizika pro organizaci úředních kontrol. V případě, že dovozce svou informační povinnost nesplní, mělo by mu do budoucna hrozit správní řízení, jehož výsledkem může být až milionová pokuta.

"Ono to sice je řešeno veterinárním zákonem, nicméně jsou v Evropské unii státy, které to mají více pohlídané," řekl dnes na setkání s novináři Jaroslav Faltýnek z největší tuzemské zemědělsko-potravinářské skupiny Agrofert Holding. Tuzemští potravináři a zemědělci se podle jeho slov při prosazování nové právní úpravy inspirovali v Maďarsku, kde od loňského července platí podobná vyhláška.

Do Česka se loni dovezlo téměř 530.000 tun živočišných produktů, které by spadaly do působnosti navrhovaného nařízení vlády. Na základě těchto hodnot ministerstvo předpokládá dopad nařízení vlády zhruba na 700 potenciálních příjemců živočišných produktů.

V některých případech jsou dnes do Česka ze zahraničí dovážené potraviny které nesplňují domácí předpisy. "Ten mimopravidlový obchod existuje především v příhraničí," uvedl šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Jako příklad jmenoval například stánkaře prodávající levnou drůbež z Polska na Ostravsku, Karvinsku či Náchodsku. "Když je odchytneme, dáme dostatečnou pokutu a napíšeme to na polskou kompetentní autoritu, pak velice rychle pro ty konkrétní pracovníky přijímají opatření," dodal. Přesto prý často dotyční v obchodování pokračují dál.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info