Triumf českých vědců: Přečetli genom ječmene. Zničí také škůdce a plíseň?

Vědci odkryli genetickou mapu ječmene. Teď jen zbývá zjistit, který gen určuje větší klas, nebo odolnost proti škůdcům. A to už není podle vědců tak obtížné. Šlechtěný ječmen by mohl využít pivovarnický průmysl.

Ječmen s většími klasy, který nezničí škůdci ani plísně. Donedávna to byl sen mnoha zemědělců. Teď už zbývá jen krůček k tomu, aby se "lepší ječmen" začal pěstovat.

Významně se na tom podíleli čeští vědci, kteří před nedávnem jako první na světě přečetli genom ječmene. Díky tomu určili pozici na každém ze sedmi chromozomů, které ječmen má, a vytvořili podrobnou mapu všech 22 tisíc genů.

Jedná se o nejrozsáhlejší výzkum této plodiny. "Trvalo to rok a půl, ale navazovali jsme na poznatky, které jsme nashromáždili během mnoha předchozích let,“ říká Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.

Výzkum prováděl mezinárodní tým vědců, kromě Čechů se ho zúčastnili také Němci, Francouzi, Skotové a Japonci. Ovšem právě čeští vědci přispěli k výsledku významnou měrou.

Uplatnili vlastní unikátní technologii, která umožnila rozdělit genom na menší „porce“, a díky tomu se analýza genomu zjednodušila.

Genetická mapa odhalena

„Použili jsme k tomu speciální přístroj – průtokový cytometr, který oddělil jednotlivé chromozomy. To Češi umí jako jediní na světě. Čtení dědičné informace ječmene je složité, protože je příliš veliká. Je to skoro pět miliard písmen. Neznali jsme soubor genů a to bylo překážkou,“ dodává Doležel.

„Nyní už stačí pouze zjistit, který gen určuje jakou vlastnost: například větší klas nebo odolnost proti škůdcům. To je ale v porovnání s mapováním mnohem jednodušší úkol,“ dodává Doležel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info