Čína uvolní část rezerv vepřového masa kvůli růstu inflace

Čína uvolní pro potřeby svého vnitřního trhu část strategických rezerv vepřového masa. Chce tak bojovat proti vysoké

Inflace se v červnu vyšplhala na své tříleté maximum a dosáhla 6,4 procenta. Vepřové maso je v Číně nejprodávanějším druhem masa. Čína bude rezervy uvolňovat nepravidelně podle potřeby a podle situace na trhu. Ceny vepřového masa se v Číně zvyšují už od loňského března, kvůli rostoucím cenám kukuřice a dopadům loňské epidemie, která zasáhla některé prasečí farmy. Po jejím vypuknutí se přechodně objevily i výpadky v zásobování. Růst cen základních potravin byl v Číně v minulosti už několikrát důvodem k občanským nepokojům.

Cena vepřového masa za kilogram dosáhla maxima 23,61 jüanu (63 Kč) v polovině letošního června, tj.meziroční nárůst zhruba o 57 procent. Čínská vláda má v plánu dát chovatelům prasat 100 jüanů (asi 268 Kč) za každou prasnici.

Reakce Číny na zvýšení nebo snížení dovozu vepřového masa má odezvu na globálních trzích. Nedávno se výrazně zvýšily ceny termínových kontraktů na vepřové maso na komoditní burze Chicago Mercantile Exchange (CME), kdy Čína v USA nakoupila značný objem vepřového masa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info