Švýcarská měna dělá díry do ementálu, výroba klesá

Světoznámý švýcarský sýr ementál je obětí silného franku. Jeho výroba se kvůli sílíci měně snižuje.

Produkce ementálu už podle světových agentur klesla o třetinu, což začalo být pro menší výrobce ohrožující. Výrazně se propadl prodej ve Spojených státech, frank proti dolaru od začátku roku posílil o dvacet procent.

Podle Adriana Zehndera, který je manažerem jedné z mlékaren, klesl zisk z prodeje ementálu na 5,49 franku za kilogram sýra, zatímco loni byl 7,80 franku. "Už se přibližujeme hranici, kterou je 5,30 franku za kilogram. Potom už budeme muset uvažovat o zastavení výroby," uvedl Zahnder.

Prodeje váznou

"Prodeje jsou slabé. Export ementálu nám klesl o 17 %, což je hodně," řekl BBC Christoph Raz, jeden z producentů proslulého druhu sýra. Mlékárnu Raz založil v roce 1942 jeho dědeček.

Po celém Švýcarsku existuje asi 600 takových mlékáren, které vyrábějí sýry tradičním způsobem z místního mléka a surovin. Většinou jde o menší rodinné mlékárny, jedna je téměř v každé vesnici.

Švýcarský frank je považován za stabilní měnu, která lépe odolává otřesům na finančních trzích, než měny jiných zemí. Vysoký zájem o nákup švýcarského franku je patrný hlavně v posledních týdnech, kdy klesaly ceny akcií. Frank tak posouval historická maxima vůči euru i dolaru.

Nejvíce na to doplácejí švýcarští vývozci, neboť cena jejich zboží v zahraničí se při zpětném přepočtu na franky snižuje.

Miliardy proti franku

Proti silnému franku už zasahuje švýcarská centrální banka, zatím ale nepříliš úspěšně.

"Opatření, která centrální banka proti růstu švýcarského franku zatím přijala, jsou znát. Nicméně švýcarský frank zůstává masivně nadhodnocený," píše se ve sdělení centrální banky. Aby dosáhla nového cíle, který si u kurzu své měny stanovila, začne nakupovat státní dluhopisy a sáhne také po devizových swapech.

Nepříznivým vývojem kurzu švýcarské měny se má ještě zabývat vláda. Trh očekává, že kabinet přijde s opatřením za zhruba 1,5 miliardy franků (asi 32,7 miliardy korun), aby pomohl mírnit dopady vysokého kurzu franku na ekonomiku. Podle listu Tages Anzeiger se počítá třeba s daňovými úlevami pro hotely a exportéry.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info