Souhrn událostí uplynulého dne – 19.1.2012

Brusel spustí řízení vůči zemí porušujícím normy o klecích nosnic

 Evropská komise v příštích dnech zahájí procedury pro porušení unijního práva se státy, v nichž nejsou respektována dávno dohodnutá pravidla týkající se klecí pro nosnice. Tento fakt kritizuje i Česká republika. Obává se možného znevýhodnění českých farmářů, kteří klece podle unijních norem, jež začaly definitivně platit od počátku roku, vesměs změnili. To s sebou ale přineslo vysoké náklady.

Kukuřice zlevnila díky příznivému počasí

 Čtyřtýdenních minim se během včerejší obchodní seance dotkla cena kukuřice kvůli pozitivní předpovědi počasí. Dle ní by měla být úroda v Jižní Americe zavlažena dostatečným množstvím srážek. Pěstitelské oblasti v Brazílii, Argentině i Paraguaji by měli být zavlaženy, dle předpovědi, až 2,5 centimetry srážek. Navíc již v předchozím týdnu spadlo v této oblasti téměř 5 cm dešťových srážek, což významně pomohlo této oblasti, která byla měsíc předtím sužována suchy.

Češi nejedí dost ovoce a zeleniny, jsou třetí "nejhorší" v Evropě

 V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci. Průměrný Čech těchto potravin denně spotřebuje 253 gramů, do toho nejsou započítané džusy. Odborníci na výživu z WHO přitom doporučují, aby dospělý člověk do svého jídelníčku každý den zařadil nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.

Novela veterinárního zákona

Chovatelé skotu, jelenů a daňků mohou od začátku roku pro vlastní spotřebu porážet zvířata mladší dvou let na svých farmách. Díky novele farmáři uspoří a sníží administrativní zátěž. Proti zákonu brojili senátoři a provozovatelé jatek. Chovatel musí podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě. Musí splnit také další veterinární předpisy – tj. musí dbát zásad welfare, zvíře určené k porážce nesmí být týráno, proto je dobré se v tomto ohledu spolehnout na odborníka, nejlépe řezníka.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info