Články ze dne 1. 2. 2021
Loňský rok byl na Vysočině nejvydatnější na srážky za deset let
1. 2. 2021 | Zdroj: ČTK | Článek
Minulý rok byl na Vysočině srážkově nejvydatnější za posledních deset let, zatímco v letech 2015 až 2019 v tomto kraji kvůli suchu vláha citelně chyběla. Průměrný úhrn srážek byl vloni na území tohoto kraje 824 milimetrů, o 151 milimetrů víc než je dlouhodobý normál.
Ministerstvo zemědělství zahájí příjem žádostí o dotace na údržbu kulturních a venkovských prvků
1. 2. 2021 | Zdroj: MZe ČR | Článek
Ministerstvo zemědělství zahájí o půlnoci z 31. ledna na 1. února 2021 příjem žádostí o dotaci v rámci programu Údržba a obnova stávajících kulturních prvků venkovské krajiny. Příjem žádostí bude do půlnoci 19. února 2021 nebo do vyčerpání rozpočtu.
Keramičku ve Varnsdorfu proměnili v pivovar a společenský sál. Má i vlastní zastávku
1. 2. 2021 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz
Od roku 2007 sídlí v bývalé pobočce bratří Böttcherů ve Varnsdorfu na Ústecku pivovar Kocour. Přestože stojí na odlehlém místě, vede k němu železnice, u které si majitel nechal postavit soukromou zastávku.
Největší reforma zemědělské politiky EU by mohla být hotová do konce března
1. 2. 2021 | Zdroj: Euractiv.cz | Odkaz
Portugalské předsednictví si stanovilo ambiciózní cíl. Novou společnou zemědělskou politiku chce mít hotovou již do konce března.
I za výrobou baget stojí supermoderní technologie sběru dat
1. 2. 2021 | Zdroj: E15 on line | Odkaz
Výrobní závod firmy Crocodille v Žiželicích nad Cidlinou, který produkuje známe bagety a sendviče, ale také panini, wrapy, hotová jídla či pekárenské výrobky, se nachází na místech, která mají v potravinářské výrobě velmi dlouhou tradici.
Statistici zveřejní data o výrobě masa a mléka za loňský rok
1. 2. 2021 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek
Statistici dnes zveřejní data o výrobě masa a mléka za poslední loňské čtvrtletí, potažmo pak za celý rok. Ve třetí kvartálu výroba masa meziročně stoupla o 1,6 procenta na 114.103 tun. Ceny jatečných zvířat ale klesaly, ceny prasat propadly o téměř 14 procent.
Počasí bude tento týden zátěžové
1. 2. 2021 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz
Počasí v Česku bude v nadcházejícím týdnu náročné pro lidi, kteří citlivě reagují na změny tlaku a teploty. První únorové dny totiž budou střídáním teplot připomínat spíš apríl, po mrazivém pondělním ránu přijde obleva, která přinese teploty až kolem 12 stupňů. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.
Ode dneška se nesmí prodávat psi na veřejných prostranstvích
1. 2. 2021 | Zdroj: ČTK | Článek
Ode dneška se nesmějí prodávat psi a kočky ve zverimexech a na veřejných prostranstvích. Chovatelé tří a více fen budou muset vést evidenci. Změny přináší novela zákona na ochranu zvířat proti týrání.
Vědci letos v NP Podyjí napočítali nejvíce druhů vodních ptáků
1. 2. 2021 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz
Ornitologové při letošním sčítání vodních ptáků v Národním parku Podyjí na Znojemsku napočítali nejvíce druhů v historii sčítání, a to 19. Celkem šlo o 680 jedinců vodních ptáků a ptáků vázaných na vodní prostředí. Správa Národního parku Podyjí to uvedla na svém webu. Sčítání se letos konalo posedmnácté.
Slovensko už letos zaznamenalo čtyři případy ptačí chřipky
1. 2. 2021 | Zdroj: ČTK | Článek
Už čtyři případy ptačí chřipky na Slovensku zjistily od začátku letošního roku tamní úřady. Virus byl potvrzen u volně žijícího ptactva, v zoo i v malochovu v různých regionech země. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství. Ptačí chřipka se vyskytla také v České republice.
Aplikační dokument ke Koncepci státní lesnické politiky do r. 2035 vzala vláda na vědomí
1. 2. 2021 | Zdroj: Silvarium | Odkaz
Aplikační dokument, tedy konkrétní opatření, která vedou k realizaci Koncepce státní lesnické politiky do roku 2035, vzala na vědomí vláda. Dokument se věnuje opatřením, jako jsou obnova lesů po kalamitě, snížení počtu povinností a omezení pro vlastníky lesů či podpora k ukládání uhlíku v lesních půdách a porostech.
Co může nabídnout hladce namletá celozrnná mouka?
1. 2. 2021 | Zdroj: pekarske-technologie.cz | Článek
Možná jste ještě o možnosti péct z hladce namleté celozrnné mouky neslyšeli nebo máte obavy, že nebude mít stejné vlastnosti jako běžná mouka a bude se hrudkovat, drolit nebo bude špatně kynout. Pokud je však mouka zpracována správnou technologií, opak může být pravdou.