Články ze dne 10. 3. 2015
Komora:Počet výrobků s ochranným označením EU může vzrůst na 50
10. 3. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Počet českých potravinářských výrobků, které mohou užívat některé ze tří druhů chráněných označení EU, by se mohl v příštích letech zvýšit ze současných 33 na 40 až 50. Novinářům to dnes řekl Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR.
Alcron a La Degustation si i letos udržely michelinskou hvězdu
10. 3. 2015 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Boheme Bourgeoise znovu obhájily jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Ocenění Bib Gourmand, které se uděluje podnikům s kvalitním jídlem za rozumnou cenu, potvrdily restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. "Nového Biba získala Praha díky restauraci Na Kopci."
Alarmující zjištění: Pečivo v Česku? Hrozí nám závažné nemoci
10. 3. 2015 | Zdroj: eurozpravy.cz |
Článek
Česko je přesolené, potvrdil nový průzkum. Každý druhý chléb a každé druhé pečivo překračují doporučené normy pro množství soli. Její nadbytek přitom může vést k mnoha vážným chorobám. "Z 20 vzorků 11 splnilo kritéria Světové zdravotnické organizace (WHO) na obsah soli a jen devět také kritéria na obsah přidaných cukrů, rizikových tuků, vlákninu a celkovou energii."
Zemědělský svaz: Farmářská cena mléka by měla přestat klesat
10. 3. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Pokles výkupních cen mléka v Česku, který začal loni, by se měl zastavit. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha to řekl na dnešním zasedání svazového výboru ve Větrném Jeníkově s odkazem na to, že cena mléčných výrobků v některých zemích EU se už začala zvyšovat.
Mladík zachraňuje slepice z velkochovu. Za kus chce 50 Kč
10. 3. 2015 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Což takhle adoptovat slepici? Zdá se vám to jako špatný vtip? Ani náhodou. Pětadvacetiletý Ondřej Pokorný z Jihlavy rozjíždí záchranu slepic z velkochovu před jatky. Nechce se smířit ?s tím, jak u nás vypadá život kurů. „Jde o to, že tím, že slepicím pomůžu najít nový domov, lidé budou mít vlastní vajíčka, takže se nebudou podporovat velkochovy.
Českem se šíří včelí mor. Nárůst případů je desetinásobný, včelaři pálí úly
10. 3. 2015 | Zdroj: lidovky.cz |
Článek
Ve středních Čechách loni výrazně přibylo případů včelího moru. Veterináři zjistili 39 nových ohnisek, zatímco předloni byla zaznamenána tři. Podle veterinářů jde o celostátní problém, nejhorší situace je v současnosti na východě republiky. Ve středních Čechách byla loni ohniska zjištěna na Benešovsku, Příbramsku a dozvuky nákazy byly zaznamenány i na Kutnohorsku.
Nový Zéland vyšetřuje hrozbu otravy dětské výživy kvůli pesticidu
10. 3. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Na Novém Zélandu vyšetřují hrozby otravou dětské mléčné výživy. Anonymové hrozí, že otráví výživu na protest proti používání pesticidu 1080 ve zemědělství. Premiér John Key dnes ujistil, že dětská výživa je nezávadná a je pod kontrolou. Dopisy a také sáčky s jedem byly zaslány loni v listopadu svazu zemědělců a mlékárenskému podniku Fonterra.
Čeští potravináři „odsolili" část jídel
10. 3. 2015 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Vysoký krevní tlak, zadržování vody v organismu nebo poškození ledvin. To je jen drobný výčet toho, co může lidskému tělu způsobit nadměrné solení. Lékaři na nešvar s přílišným používáním soli upozorňují dlouhodobě, jejich volání teď částečně vyslyšely některé potravinářské firmy. Hlavně ty, které v Česku vyrábějí instantní potraviny.
Corriere della Sera: Pizza a čokoláda jako droga
10. 3. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Některé pokrmy vysílají do mozku takový impuls, že navozují pocity potěšení a my si je žádáme znovu a znovu. Čokoládové výrobky a některé další zpracované potraviny zkrátka působí jako drogy. Některá jídla, která mají v oblibě mlsouni, třeba pizzu, smažené bramborové lupínky nebo čokoládu, navozují v mozku stejné mechanismy odměny, na jaké působí drogy.
Dodavatel medů Včelpo trvá na českém původu svých výrobků
10. 3. 2015 | Zdroj: FinančníNoviny.cz |
Článek
Dodavatel medů Včelpo, kterému Potravinářská komora odebrala oprávnění k používání označení Český výrobek - garantováno PK ČR, trvá na českém původu svých medů. Firma zpochybnila výsledky rozboru, podle nějž byla v jejích medech pylová zrna netypická pro Českou republiku.
Horké čokolády v testu propadly. Většina z nich je spíš řídké kakao
10. 3. 2015 | Zdroj: iDNES.cz |
Článek
Test MF DNES vyzkoušel kvalitu nápojů, které se vydávají za horké čokolády. Výsledek? Až na dva vzorky bylo čokolády v kelímcích jako šafránu. Přirovnání čím dražší, tím lepší tady neplatí. Čokoládovny, vyhlášené cukrárny, automaty na nádražích, ale i dobře známá rychlá občerstvení.
Dánský ministr obrany: naši vojáci si zaslouží biopotravin
10. 3. 2015 | Zdroj: bio-info.cz |
Článek
Dánské ministerstvo obrany zahájilo pilotní projekt, jehož snahou je navýšit využívání biopotravin ve vojenských kantýnách. „Každý rok armádní kantýny uvaří 1,1 milionů pokrmů,“ říká dánský ministr obrany Nicolai Wammen. „Těší mne, že můžeme takto velkou poptávkou pomoci ekologickým zemědělcům.“
V Bzenci vznikne závod na výrobu ovocných šťáv a moštů
10. 3. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
V Bzenci na Hodonínsku chce letos firma Vinný dům postavit závod na výrobu ovocných šťáv a moštů. Vybrala si pro to areál bývalého zemědělského družstva v lokalitě Dúbrava. Výrobu plánuje rozjet příští rok, chce tam ročně zpracovat až 3000 tun ovoce, vyplývá z informací na Informačním portálu EIA.








