Články ze dne 15. 12. 2011

Češi pijí méně piva. Průměrný muž si dá osm půllitrů týdně

15. 12. 2011 | Zdroj: tyden.cz | Článek Článek

Češi, kteří jsou dlouhodobě největšími pijáky piva na světě, v posledních letech konzumaci piva omezují. Průměrný počet týdně vypitých půllitrů u mužů klesl z 9,5 v roce 2007 na letošních 7,7. U žen je spotřeba piva stabilní a činí v průměru dva půllitry týdně. Zároveň se v Česku snižuje frekvence pití piva i podíl jeho konzumentů v české populaci. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český svaz pivovarů a sladoven provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění. "Trend poklesu konzumace piva považujeme za logický důsledek několika jevů. Je to především vliv dlouhodobých změn v životním stylu obyvatel, rostoucí tlak na pracovištích s cílem intenzivněji využívat pracovní dobu a v neposlední řadě rovněž fakt, že generace velkých konzumentů piva postupně odchází," komentoval dnes výsledky průzkumu výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Jakmile teplota stoupne o půl stupně, mravenci už „nepracují“ a sedí doma

15. 12. 2011 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

Mravenci jsou klíčový druh pro každý ekosystém – urychlují rozklad listového opadu, loví hmyz a přenášejí semena rostlin. Žijí po celém světě kromě Antarktidy a Islandu. Vědci v USA zkoumali, co se s mravenci stane, pokud se zvýší průměrná teplota Země. Místo činorodého pobíhání zůstanou v mraveništi a „nepracují“, píše Physorg.com. Vědci z univerzity v Knoxville ve státě Tennessee zkoumali, co se stane, když uměle zvýší teplotu přirozeného prostředí mravenců. Pokusně zahřívali vybrané plošky lesa osídlené mravenci. Podle vědců se ukazuje, že mravenci mají nemalé problémy i s drobným zvýšením teploty.

Reuters: Kaviár patří nově k luxusním švýcarským delikatesám

15. 12. 2011 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Ryba

Kaviárový mistr Tobias Felix oblečený v chirurgickém bílém oděvu rozřezává šedivou kůži jesetera na stole před sebou, aby předvedl nejnovější švýcarskou luxusní delikatesu. Za 250 gramů nové pochoutky pojmenované Oona (v keltštině výjimečný) zaplatíte 1275 franků. Produkt se objevil díky nápadu inženýra Petera Hufschieda využít horského potoka, který vytéká u severního konce železničního tunelu Loetschberg s teplotou 20 stupňů Celsia, k chovu ryb zvyklých na teplou vodu. Před šesti lety bylo do těchto vod vypuštěno 35.000 sibiřských jeseterů, kteří vyprodukovali 300 kilogramů kaviáru na letošní zimu.

Crocodille rozjede novou značku, bude konkurovat i malým pekařům

15. 12. 2011 | Zdroj: Mladá fronta Dnes | Článek Článek

Bageta

Petr Cichoň, jediný majitel firmy Crocodille, věří, že se sendvičový lídr může stát velkou evropskou společností. První bagetu prodal turistům v létě 1990 a příští rok může dosáhnout na první miliardu ročních tržeb. "Já si pořád myslím, že teprve začínáme. Myslíme si, že jsme schopní být velkou evropskou firmou," říká s úsměvem muž, který si zakládá na civilním vystupování a z nuly vybudoval firmu, jež nemá na českém trhu srovnání. Svým podnikatelským systémem a výkony však válcuje konkurenty i v okolních zemích. Česká dvojka Hamé má v oboru zhruba poloviční tržby.

Vědci počítají v budoucnu s vyšší kontaminací vod insekticidy

15. 12. 2011 | Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz | Článek Článek

Podle vědců se v budoucnu výrazně zvýší riziko kontaminace vod pesticidy především ve Skandinávii, v Pobaltí a ve střední Evropě. Evropské vody budou v příštích letech kontaminovány přípravky na hubení hmyzu více, než tomu bylo doposud. To je výsledek studie Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí (UFZ), v jejímž rámci vědci srovnávali situace od roku 1990 se scénáři změn klimatu a využívání půdy v roce 2090. Rizika pro vodstva vznikající v důsledku používání insekticidů v zemědělství by mohla v mnoha regionech Evropy výrazně stoupnout – především však ve Skandinávii, v Pobaltí a ve střední Evropě, uvádějí vědci v odborném časopise „Ecological Applications“.

Pro Nory teď není pokladem ropa, nýbrž máslo

15. 12. 2011 | Zdroj: E15 on line | Článek Článek

Čerstvé máslo

Bohaté Norsko trápí před Vánocemi nevídaná věc – zoufalý nedostatek másla. Stav na trhu s máslem dokonce přiměl vládu k tomu, aby snížila dovozní cla na máslo ze zahraničí. Dnes o tom informovala agentura AP s tím, že v ohrožení je tak mimo jiné příprava tradičních norských vánočních pochutin. Spotřeba másla v této skandinávské zemi letos neustále roste. Svůj podíl na tom má mimo jiné obliba zvláštní tukové diety, která staví na nízkém obsahu uhlohydrátů. Ve srovnání s loňským listopadem vzrostla poptávka po másle o více než 30 procent, což je důvodem prázdných regálů v obchodech. Za nedostatkem másla stojí také deštivé léto, které se odrazilo ve špatné dojivosti.

Bulharští zemědělci protestují proti krácení subvencí

15. 12. 2011 | Zdroj: APIC-AK | Článek Článek

Oznámení bulharské vlády o krácení agrárních subvencí v příštím roce vyvolalo minulý týden mohutné protesty zemědělců. V Bulharsku vyvolalo oznámení vlády o krácení agrárních subvencí v příštím roce mohutné protesty zemědělců. Minulý týden se podle mediálních zpráv v centru Sofie shromáždilo k demonstraci zhruba 3 000 zemědělců a požadovalo mimo jiné odstoupení ministra zemědělství Miroslava Najdenova. Ještě předtím byly důležité trasy dálkové dopravy a hraniční přechody s Rumunskem a Tureckem zablokovány zemědělskou technikou.

Sněmovna schválila rozpočet SZIF a dotační programy v zemědělství

15. 12. 2011 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Sněmovna dnes schválila dotační programy v zemědělství a rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Fond by měl hospodařit s částkou 39,3 miliardy korun, což je o více než čtyři miliardy korun méně než letos. Na dotační programy má směřovat téměř 197 milionů korun. V případě dotačních programů přijal zemědělský výbor doprovodné usnesení, v němž doporučil ministrovi zemědělství, aby zvýšil objem finančních prostředků pro některé programy. Peníze by na to měly jít z Pozemkového fondu. Sněmovna letos schválila příslušnou změnu zákona, která umožní zvýšit rozpočet ministerstva o 1,1 miliardy korun právě z rozpočtu Pozemkového fondu.

Co výrobek, to jiná etiketa

15. 12. 2011 | Zdroj: SVS ČR | Článek Článek

Někdy si zákazník v obchodě připadá jako detektiv, ale vyplatí se to. Informace na etiketách výrobků musejí splňovat podmínky dané předpisy, a u potravin živočišného původu jsou někdy doslova životně důležité. Zásadní je údaj o době minimální trvanlivosti, popřípadě datum doporučené spotřeby, další jsou důležité podmínky skladování. To znamená, za jaké teploty je třeba potravinu uchovávat, nebo za jak dlouho po otevření originálního obalu je třeba obsah pozřít. Důležité je si také ověřit, zda jde o konzervu nebo tzv. polokonzervu. Někdy se totiž například rybičky v nálevu v plechové konzervě tváří jako konzerva, a není tomu tak. Údaj o tom, že jde o polokonzervu je sice uveden, ale z druhé strany a ne velkým písmem.

Obchodníci před Vánocemi výrazně zlevnili potraviny

15. 12. 2011 | Zdroj: FinančníNoviny.cz | Článek Článek

Obchodníci v závěru roku zlevnili až o 60 procent některé potraviny určené pro vánoční či silvestrovský stůl, takže lidé při jejich správném výběru mohou ušetřit i několik stovek korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, která patří mezi největší tuzemské distributory letáků obchodních řetězců. "Z naší analýzy vyplynulo, že pokud se zákazníci rozhodnou nakoupit vše potřebné na štědrovečerní večeři pro čtyřčlennou rodinu, mohou díky letákovým akcím ušetřit až 315 korun," sdělila dnes ČTK obchodní ředitelka České distribuční Michala Malčikovová. Nejvíce peněz lidé mohou ušetřit při nákupu přísad do tradičního bramborového salátu, jejichž ceny se snížily v průměru o 36 procent. Obchodníci zlevnili také ryby a maso.

Mléčná revoluce pod lupou

15. 12. 2011 | Zdroj: ASZ | Článek Článek

Mléko

Sektor živočišné výroby zažívá rozkvět, k němuž velkou měrou přispívá rostoucí obliba masa a mléčných výrobků v zemích globálního Jihu. Rostoucí poptávka představuje hlavní spouštěč takzvané „revoluce živočišné výroby“ , která přináší zásadní příležitost pro rozvoj chudých komunit. O mléčném sektoru, na který se tento článek zaměřuje, se často říká, že ho podkopává evropský export sušeného mléka. Jaká je tedy situace na pozadí právě probíhající reformy Společné zemědělské politiky (CAP)?

16.12.2011 Začíná třídenní setkání novinářů z Čech a Moravy.

15. 12. 2011 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Součástí setkání bude návštěva provozů vinařské výroby ve Velkých Pavlovicích.

Některé české farmy možná nesplní normy klecí pro slepice

15. 12. 2011 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Slepice

Někteří čeští drůbežáři budou mít problémy splnit normy týkající se klecí pro slepice. Podle ministra zemědělství Petra Bendla jim budou hrozit postihy. Česko v EU bojuje za to, aby dávno dohodnuté normy plnili všichni bez rozdílu. Zemědělcům plnícím pravidla totiž hrozí znevýhodnění vůči konkurenci, která do nich neinvestovala. Praha se v této souvislosti obává dovozu levnějších vajec z Polska, což by mohlo mít vážné dopady na české drůbežáře. V ČR se na změny dohodnuté už v roce 1999, které začnou platit od ledna, většina farmářů připravila, což je stálo nemalé náklady. Třeba v sousedním Polsku ale bude množství farem, které tak zatím neučinily a k požadovanému termínu asi neučiní.

TZ Lesy ČR pomáhají při úpravách Krušnohorské lyžařské magistrály

15. 12. 2011 | Zdroj: Lesy České republiky, s. p. | Článek Článek

Les

Milovníci běžeckého lyžování v zimě s oblibou využívají některou z tras Krušhohorské lyžařské magistrály, která vede celým pohořím Krušných hor, z úplného západu republiky z Chebu až na severočeský Sněžník u Děčína, kde navazuje na Labskou trasu. K tomu, aby se po trase lyžařům dobře jezdilo přispívají významnou měrou také Lesy ČR a to prováděnými úpravami ještě před začátkem hlavní zimní sezóny. “V letošním roce jsme nechali zpevnit povrch dvou lesních cest, po kterých lyžařská magistrála vede. Jde o cesty Schupemberská a Nad Koupalištěm, které se nacházejí v území spravovaném naší lesní správou Horní Blatná. Náklady na tyto úpravy dosáhly částky tři čtvrtě milionu korun,” popisuje ředitelka Krajského ředitelství Lesů ČR Karlovy Vary Barbora Klempířová.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info