Články ze dne 16. 6. 2014
Oslava rodinného farmaření a živého venkova v Kunclově mlýně
16. 6. 2014 | Zdroj: ASZ |
Článek
Opravdu jen stěží by člověk mezi více než tisícovkou návštěvníků, odcházející v sobotu 14. června v podvečerních hodinách z Kunclova mlýna v Brzině u Svatého Jana, hledal někoho, komu nic neříká pojem rodinná farma. Oslava tohoto typu hospodaření a vlastně venkova vůbec, kterou zde uspořádala společně s ASZ Příbram a obcí Svatý Jan Kunclova rodina, se totiž skutečně vydařila.
PRESTIŽNÍ CENA PRO MLADÉ VĚDCE MÍŘÍ NA ČZU
16. 6. 2014 | Zdroj: ČZU |
Článek
Danubius Young Scientist Award, která je udělována od roku 2011 vynikajícím mladým vědcům v zemích širšího podunajského regionu, získala letos Ing. Věra Bunešová, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze. Slavnostně ji převezme 25. června ve Vídni.
Pomerančový džus možná podraží. Pěstitelé na Floridě očekávají nižší sklizeň
16. 6. 2014 | Zdroj: rozhlas.cz |
Článek
Farmáře v nejjižnější části Spojených států, kteří pěstují pomeranče, čeká letos výrazně menší úroda. Pomerančovníky napadla bakterie a stromy kvůli tomu předčasně opadávají. Florida je přitom největší producent pomerančů na světě. Malá úroda podle odborníků ovlivní i výrobu z tohoto ovoce a časem se to promítne také do cen produktů, například džusů.
Sauvignon 2013 z Rakvic na Břeclavsku vyhrál v Gruzii
16. 6. 2014 | Zdroj: ČTK |
Článek
Sauvignon 2013 pozdní sběr z Rodinného vinařství Pavla Bindera z Rakvic na Břeclavsku vyhrál mezinárodní vinařskou soutěž v Gruzii. Celkem získali moravští vinaři tři zlaté medaile. ČTK to řekl jeden z hodnotitelů soutěže Luboš Bárta. Soutěž se konala začátkem června.
Aktuální výsledky kontrol medů v obchodní síti
16. 6. 2014 | Zdroj: SZPI |
Článek
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila mimořádnou kontrolu medů v maloobchodní síti se zaměřením na hodnocení jakostních parametrů, které indikují zejména falšování. Z celkem 30 vzorků medu nevyhovělo požadavkům právních předpisů 18 vzorků. U všech nevyhovujících medů laboratorní analýza prokázala hodnoty, které jsou považovány za důkaz falšování nebo neodborného zacházení, které snižuje jakost potraviny.
Nový zákon o potravinách? Jurečka slibuje lepší pozici zákazníků
16. 6. 2014 | Zdroj: ČT 24 |
Článek
Český trh s potravinami čeká v lednu největší změna za posledních patnáct let. Nový zákon má posílit pozici spotřebitele i zprůhlednit původ a složení potravin. Podle ministra zemědělství Mariána Jurečky (KDU-ČSL), který byl hostem Otázek Václava Moravce, tak změny postihnou hlavně prodejce.
Šéf žalobců Zeman žádá opětovné prošetření kauzy Pivovar Náchod
16. 6. 2014 | Zdroj: ČTK |
Článek
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze Pivovaru Náchod. Chce, aby se prověřily údajné machinace při jeho prodeji, z nichž je podezřelý bývalý náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS). V minulosti čelil obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. O dovolání dnes informovala Česká televize, informaci ČTK potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
Pšenice v pátek mírně posílila
16. 6. 2014 | Zdroj: Colosseum |
Článek
Cena pšenice po většinu minulého týdne klesala. V pátek došlo k mírnému posílení díky spekulaci, že klesající medvědí trh podnítí poptávku ze strany dovozců. Zároveň Egypt nakoupil 180 tisíc tun pšenice v rámci mezinárodního tendru s termínem dodávky v hospodářském roce začínajícím 1. června.
Špekáčky
16. 6. 2014 | Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz |
Článek
Přestože se normy na složení špekáčků mění, požadavky na jejich chuť, vůni a konzistenci zůstávají beze změny. Správný špekáček má mít chuť a vůni příjemnou, po čerstvé uzenině a koření. Výrobek má být přiměřeně slaný a po ohřátí na skusu šťavnatý. Má mít pružnou, křehkou a soudržnou konzistenci, připouštějí se pouze ojedinělé vzduchové dutinky.
Poctivá zmrzlina téměř k nenalezení
16. 6. 2014 | Zdroj: ČT 24 |
Článek
Poslední dvě desetiletí přinesla do výroby zmrzliny velký zlom. S novými technologiemi se ze smetanových zmrzlin staly zmrzliny s rostlinným tukem, čokoládu nahradila kakaová poleva a ovoce se proměnilo v ovocné aroma. To, co by se dříve považovalo za náhražku, je dnes standard. Zmrzlina se dá vyrábět z lecčehos.
Zboží z pěti hlavních zemí v regálech. Senát nebude proti
16. 6. 2014 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Od příštího roku by mohla začít platit novela potravinářského zákona, podle níž budou muset obchodní řetězce s tržbami nad pět miliard korun uvádět pět hlavních zemí, ze kterých odebírají největší část zboží. V příštích dnech by o novele měl jednat Senát, přičemž senátní výbory jeho schválení doporučily.
Levná půda v Česku láká investory. Roční výnos až 10 procent
16. 6. 2014 | Zdroj: Aktuálně.cz |
Článek
Nový fond se zaměří na nákup a prodej kvalitní zemědělské půdy v nejúrodnější části země. Minimální vklad činí 3,5 milionu korun. Cena zemědělské půdy v České republice patří k nejnižším v Evropě. Představuje tedy velmi atraktivní investici. „Toho chce využít nově vytvořený Český fond půdy, jehož výnos může v době nízkých úroků dosahovat šesti až deseti procent ročně.“
AFP: Rýže z Piemontu - nejlepší na světě
16. 6. 2014 | Zdroj: ČTK |
Článek
V provincii Vercelli v severoitalském Piemontu se rýžová pole táhnou do nedohledna. Pěstuje se zde nejlepší druh rýže na světě, včetně odrůd carnaroli a arborio, z níž se připravuje proslulé italské rizoto. O zdejší rýži se dokonce zajímají Číňané.
V EU loni klesl počet varování před nebezpečnými potravinami
16. 6. 2014 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Počet varování před nebezpečnými potravinami v Evropské unii se loni snížil. Nejvíce nebezpečných potravin a krmiv nadále přichází do EU z Číny. Evropský systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva RASFF ve své dnešní výroční zprávě uvedl, že loni bylo v rámci systému předáno celkem 3205 původních oznámení, což bylo o 8,8 procenta méně než před rokem.
Senát zřejmě schválí povinnost řetězců oznamovat,odkud mají zboží
16. 6. 2014 | Zdroj: ČTK |
Článek
Senát zřejmě schválí zavedení povinnosti obchodních řetězců oznamovat, ze kterých zemí odebírají největší část svého zboží. Novela potravinářského zákona také nově rozšiřuje okruh institucí, které budou hlídat restaurace a další stravovací provozy.











