Zboží z pěti hlavních zemí v regálech. Senát nebude proti

Od příštího roku by mohla začít platit novela potravinářského zákona, podle níž budou muset obchodní řetězce s tržbami nad pět miliard korun uvádět pět hlavních zemí, ze kterých odebírají největší část zboží. V příštích dnech by o novele měl jednat Senát, přičemž senátní výbory jeho schválení doporučily. Ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepředpokládá, že by se novela vrátila do sněmovny.

Tento seznam budou muset obchodníci hlásit ministerstvu zemědělství a země budou muset seřadit podle podílu prodeje těchto potravin na tržbách. Zastánci zákona si od opatření slibují to, že řetězce tak budou zákazníky tlačeny 
k tomu, aby zvyšovaly podíl českých potravin v regálech.

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková však pochybuje, že takový účinek novela bude mít. Poukázala přitom na Slovensko, kde podobná povinnost platí už rok. „Podobný zákon už rok platí na Slovensku a na sortimentu v řetězcích se to vůbec neprojevilo," uvedla včera v ČT Nováková.

Obchodní tajemství

Podle obchodníků je navíc ustanovení novely protiústavní. Byli by totiž nuceni prozrazovat svá obchodní tajemství, kam patří i nákupní zdroje.

Před necelými dvěma týdny ČTK zveřejnila interní průzkum samotných řetězců, 
z něhož vyplynulo, že největší podíl českých potravin najdou zákazníci v sítí COOP, naopak nejméně pak v Lidlu 
a Kauflandu. Právě jeho mluvčí Michael Šperl označil výsledky za zavádějící. Podle něho totiž řada řetězců do seznamu uvedla třeba výrobky, které jsou sice vyráběny podle tradičních českých receptur, ale dávno se již vyrábějí v zahraničí. „Třeba Tatranky. Ty už se v Česku nevyrábějí," uvedl příklad mluvčí.

Zatímco ministr Jurečka data z průzkumu považuje za poměrně pravdivá, prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman si myslí, že průzkum neodpovídá skutečnosti. „U COOPu a Billy to odpovídá, ale u ostatních velkých řetězců tento podíl stěží dosahuje 50 procent," řekl Toman a odvolal se na častá jednání, kterých se se zástupci obchodních řetězců účastní.

Podpora poptávky po českých potravinách

Jurečka si ovšem myslí, že klíčový je trend, který ukazuje vyšší poptávku spotřebitelů po českých potravinách. Ministerstvo chce navíc více podporovat některé druhy zemědělské výroby. „Budeme se snažit více podporovat produkci ovoce a zeleniny, třeba investicemi do skleníků," doplnil. Zároveň však upozornil, že změnu nelze očekávat ihned. Podle něho je to totiž otázka dvou nebo tří let, než se taková podpora začne projevovat.

Podle novely by také obchodníci měli označovat hlavní složku u nebalených potravin. „Hlavní složku budeme vyžadovat hlavně u vysokoobrátkového zboží," řekl ministr.

V případě špatného označení nebo nesplnění kvalitativních požadavků potom novela počítá i s vyššími sankcemi. Dosud kontroloři mohou uložit pokutu až tři miliony korun, v budoucnu už ovšem obchodníci budou muset při vážném provinění počítat až s desetimilionovou pokutou.

Obchodníci se přitom označování hlavní složky nebrání. „Jestli dostaneme informace, zveřejňovat je budeme, ale i podle některých členů potravinářské komory to bude problém," dodala Nováková. 

Autor: ČTK, Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info