Články ze dne 18. 10. 2021
Olomoučtí vědci vyvinuli speciální metodu pomáhající odhalovat pančované hovězí
18. 10. 2021 | Zdroj: ČTK | Článek
Olomoučtí vědci vyvinuli ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie speciální diagnostickou metodu, která dokáže spolehlivě, rychle a levně posoudit kvalitu hovězího masa. Elektrochemickou metodou detekce a s využitím dvojrozměrné grafenové kyseliny dokážou odhalit i malé zbytky vepřového masa v hovězím.
Nákupní ceny mléka rostou i v ČR
18. 10. 2021 | Zdroj: Potravinářská komora | Článek
Potravinářská komora České republiky reaguje na zavádějící vyjádření Zemědělského svazu v otázkách zvyšování výkupních cen mléka v Německu a v České republice, na problém vyšších obsahových složek v mléce v Německu a další související témata jako je například výrobní a prodejní cena másla.
Efektivní využití elektřiny může ušetřit zemědělským podnikům až desítky procent
18. 10. 2021 | Zdroj: Enviweb.cz | Odkaz
Elektrická energie v prostředí zemědělské a potravinářské výroby je nejen nedílnou součástí výrobního procesu, ale velmi ovlivňuje i konečnou cenu produktů. Jak na to, aby byly pánem nákladů agropodniky, a ne dodavatelé energií?
Čechům pivo chutná. I když žijí v Emirátech, potvrzuje jediná česká hospoda na Arabském poloostrově
18. 10. 2021 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz
Ve Spojených arabských emirátech žijí a pracují zhruba dvě tisícovky Čechů. Kulturně a klimaticky jde o zcela odlišné prostředí. I proto krajané letos uvítali obnovu česko-slovenského spolku.
Češi ovládli aukci aubraců ve Francii
18. 10. 2021 | Zdroj: ČSCHMS | Odkaz
Minulý týden ve Francii skončila oblíbená a prestižní zemědělská výstava hospodářských zvířat Sommet de l’Élevage. Letošní ročník byl ve znamení plemene aubrac.
WSJ: V potravinovém průmyslu se skloňuje imunita ve všech pádech
18. 10. 2021 | Zdroj: ČTK | Článek
Pokud jste se v poslední době setkali se záplavou potravin, jejichž obaly a etikety slibují, že pomohou vašemu imunitnímu systému, nejste sami.
Vánoční kapr podraží. Třeboňští rybáři odhadují cenu na 120 korun za kilogram
18. 10. 2021 | Zdroj: E15 on line | Odkaz
Rybáři mají za sebou první výlovy. Letos se kvůli kovidovým opatřením uskuteční ve všední dny a bez přítomnosti veřejnosti. Už teď se dá předpokládat, že vánoční kapři podraží.
Mrazená zelenina zažívá výrobní boom, díky covidu. Výroba sterilizované klesá
18. 10. 2021 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Zelenina putovala do mrazáků. To je docela kuriózní výsledek covidu. Podle statistik ministerstva zemědělství vzrostla loni produkce zmrazené zeleniny. Naopak poklesla výroba sterilizované zeleniny.
Teploty budou atakovat rekordy, pak přijde sešup
18. 10. 2021 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz
Nový pracovní týden přinese velké teplotní skoky, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Ve středu bude kulminovat teplé jihozápadní proudění, kdy se odpolední teploty zastaví až nad 20 stupni Celsia a padat budou četné teplotní rekordy, pak se ale citelně ochladí a také bude foukat silný vítr.
Výrobci predikují rostlinnou budoucnost. Bezmasé produkty táhnou prodeje
18. 10. 2021 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Na začátku října se konal již druhý ročník konference zaměřené na rostoucí trend rostlinných produktů. Účastnili se ji všichni významní hráči na trhu, kteří tyto produkty nabízejí a shodli se, že se rostlinné produkty stávají stále více oblíbenějšími a nepatří již mezi minoritní.
Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál
18. 10. 2021 | Zdroj: Denik.cz | Odkaz
Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem.
Kůrovcová kalamita v Česku ustupuje, chystá se obnova lesů
18. 10. 2021 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz
Kůrovcová kalamita, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018, je za svým vrcholem a ustupuje. Na Moravě již kalamita odezněla a pod kontrolu ji lesníci dostávají i na Vysočině. Poslední velké bojiště s kůrovcem zůstává v Ústeckém a Libereckém kraji, konkrétně na Děčínsku, Českolipsku a Liberecku.