Články ze dne 19. 1. 2012

Snažíme se s plemenáři chovatelům prospět a nezatěžovat je „úřadováním“

19. 1. 2012 | Zdroj: SVS ČR | Článek Článek

Společně s Českou plemenářskou inspekcí se snažíme chovatelům vycházet vstříc a nezatěžovat je kontrolami nad únosnou míru. Loni jsme s plemenáři uskutečnili 255 společných kontrol.Základem systému kontrol zdraví a pohody zvířat je zajistit identifikaci a evidenci hospodářských zvířat v souladu s platnou legislativou. Povinnost označovat a evidovat některé druhy hospodářských zvířat je v České republice zakotvena v zákoně č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů a v jeho prováděcím předpisu, vyhlášce č. 136/2004 Sb.

SZPI zabavila 2,5 tuny rýžových závitků z nelegální sklepní výrobny

19. 1. 2012 | Zdroj: FinančníNoviny.cz | Článek Článek

Rýže

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zabavila takřka 2,5 tuny rýžových závitků s masem, které policie objevila v nelegální výrobně v Praze 4. Rýžové závitky byly vyráběny ve sklepě pro odběratele z nedaleké asijské tržnice Saparia. ČTK to dnes sdělil mluvčí SZPI Michal Spáčil. Suroviny určené k výrobě závitků podle policie obsahovaly myší trus.

Pšenice nejníže za poslední měsíc

19. 1. 2012 | Zdroj: Colosseum | Článek Článek

Obilí

Dolů mířila během středečního obchodování na Chicago Board of Trade cena pšenice v očekávání vysoké celosvětové úrody. Opadly například obavy ze špatných pěstitelských podmínek v Argentině, kde se v dalších dnech očekávají dostatečně vysoké dešťové srážky. V USA pak podle posledních odhadů amerického ministerstva zemědělství farmáři oseli ozimou pšenicí o 3,2 procenta více ploch než v předchozí sezóně.

Brusel spustí řízení vůči zemí porušujícím normy o klecích nosnic

19. 1. 2012 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Vejce

Evropská komise v příštích dnech zahájí procedury pro porušení unijního práva se státy, v nichž nejsou respektována dávno dohodnutá pravidla týkající se klecí pro nosnice. Tento fakt kritizuje i Česká republika. Obává se možného znevýhodnění českých farmářů, kteří klece podle unijních norem, jež začaly definitivně platit od počátku roku, vesměs změnili. To s sebou ale přineslo vysoké náklady.

Díky teplé zimě se snadněji zbavíte plevelů, říká zahradnice

19. 1. 2012 | Zdroj: Mladá fronta Dnes | Článek Článek

Ovocnáři se obávají, že teplá zima přinese mrazivé jaro a pomrznou květy. Včelaři trpí už teď, protože kvůli nezvyklému teplu decimují jejich včelstva roztoči. A zahrádkáři vyčkávají, co dalšího bláznivé počasí v příštích týdnech a měsících přinese. V klidu mohou zůstat milovníci dokonalého trávníku. "Vyklíčily plevele, z čehož já osobně mám radost, protože na jaře pak bude snazší se jich zbavit, " reaguje Ludmila Dušková ze zahradnické firmy Semena Vaněk na dotaz, co říká současnému teplému počasí.

Zpráva o trhu zeleniny

19. 1. 2012 | Zdroj: SZIF | Soubor Soubor

Komoditní zpravodajství, Ceny zemědělských výrobců, Obchodní ceny, Spotřebitelské ceny, Zahraniční obchod, Informace ze zahraničních trhů, Aktuality

Kukuřice zlevnila díky příznivému počasí

19. 1. 2012 | Zdroj: Finance.cz | Článek Článek

Kukuřice - klasy

Čtyřtýdenních minim se během včerejší obchodní seance dotkla cena kukuřice kvůli pozitivní předpovědi počasí. Dle ní by měla být úroda v Jižní Americe zavlažena dostatečným množstvím srážek. Pěstitelské oblasti v Brazílii, Argentině i Paraguaji by měli být zavlaženy, dle předpovědi, až 2,5 centimetry srážek. Navíc již v předchozím týdnu spadlo v této oblasti téměř 5 cm dešťových srážek, což významně pomohlo této oblasti, která byla měsíc předtím sužována suchy.

Bizoní maso je hitem, má méně tuku než hovězí

19. 1. 2012 | Zdroj: Lidové noviny | Článek Článek

Američané se v poslední době vrací k masu bizonů, které jejich předci téměř vyhubili. Považují je za méně tučnou alternativu k hovězímu. Vyšší poptávka po bizoním mase se již projevila v cenách. Za uplynulé dva roky vzrostly o dvě pětiny, uvedla televizní stanice NBC News. Jedněmi z farmářů, kteří vydělávají na současném prudkém růstu zájmu o bizoní maso, jsou Karen a Marty Bredthauerovi z Oklahomy. Zvířata začali chovat již před 15 lety. Teprve v poslední době ale poptávka roste tak, že ji ani nedokážou uspokojit.

Bavlna na dvouměsíčních maximech

19. 1. 2012 | Zdroj: Colosseum | Článek Článek

Vzhůru mířila během úterního obchodování na burze ICE Futures cena bavlny. Nejaktivněji obchodovaný březnový kontrakt uzavřel na hodnotě 98,19 centů za libru, plus 2,8 procenta, přičemž v průběhu seance se cena vyšplhala až na 99,47 centů, tedy o maximální denní limit 4 centů. Byla to zároveň nejvyšší dosažená cena u nejaktivněji obchodovaného kontraktu od 17. listopadu.

Češi nejedí dost ovoce a zeleniny, jsou třetí "nejhorší" v Evropě

19. 1. 2012 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Zelenina mix

V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci. Průměrný Čech těchto potravin denně spotřebuje 253 gramů, do toho nejsou započítané džusy. Odborníci na výživu z WHO přitom doporučují, aby dospělý člověk do svého jídelníčku každý den zařadil nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.

Dodavatelé se perou s řetězci o kvalitu potravin i udržení v regále

19. 1. 2012 | Zdroj: Mladá fronta Dnes | Článek Článek

Cenová válka mezi obchodními řetězci a dodavateli se vyostřila. Z vybraných obchodů už se stáhly firmy jako Pepsi, Danone a Ferrero Rocher a podle informací iDNES.cz mohou následovat další. Tlak na cenu je na první pohled výhodný pro zákazníka, ve skutečnosti ale může vést ke zhoršení kvality potravin. Dodavatelé se bouří, protože nechtějí přistoupit na nízké ceny požadované za jejich výrobky. Obchodníci se naopak bojí zdražovat v době, kdy se ekonomická situace v Česku zhoršuje a lidem se tenčí příjmy.

Brusel se domáhá splnění požadavků na ochranu nosnic

19. 1. 2012 | Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz | Článek Článek

EU vlajka

Evropská komise chce zahájit právní kroky proti 14 zemím EU, které nesplnily včas požadavky směrnice o prostředí pro nosnice. Pro přeměnu bateriových klecí na tzv. „obohacené“ s větším pohodlím pro slepice byl termín 1. ledna 2012. Na splnění požadavků směrnice bylo k dispozici 12 let. Požadavky nesplnily země: Belgie, Bulharsko, Kypr, Francie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Nizozemí, Malta, Polsko, Portugalsko, Rumunsko a Španělsko.

V lednické dřevobance shromáždili vědci už 500 vzorků stromů

19. 1. 2012 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

Palivové dřevo

Přes 500 vzorků dřeva se už podařilo shromáždit v xylotéce neboli dřevobance, kterou před pěti lety založili vědci na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku. Z těch jsou schopni vyčíst podrobná data o počasí v minulosti a analyzovat, nakolik jsou vybrané lokality pro jednotlivé druhy dřevin výhodné. V zemi existuje pět dřevobank, z toho na Moravě dvě. Lednická vznikla, když po záplavách museli zahradníci v tamním zámeckém parku likvidovat vyvrácené stromy.

Novela veterinárního zákona

19. 1. 2012 | Zdroj: vetweb.cz | Článek Článek

Chovatelé skotu, jelenů a daňků mohou od začátku roku pro vlastní spotřebu porážet zvířata mladší dvou let na svých farmách. Díky novele farmáři uspoří a sníží administrativní zátěž. Proti zákonu brojili senátoři a provozovatelé jatek. Chovatel musí podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě. Musí splnit také další veterinární předpisy – tj. musí dbát zásad welfare, zvíře určené k porážce nesmí být týráno, proto je dobré se v tomto ohledu spolehnout na odborníka, nejlépe řezníka.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info