Články ze dne 19. 1. 2016
Dovoz jablek do ČR loni vzrostl na rekordních 84.000 tun
19. 1. 2016 | Zdroj: ČTK |
Článek
Dovoz jablek do České republiky loni podle předběžných údajů stoupl na rekordních zhruba 84.000 tun. Dosud nejvyšší dovoz jablek do Česka byl v roce 2012 ve výši 83.300 tun. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Plýtvání je out, teď ve světě letí vaření z kostí a odřezků
19. 1. 2016 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka. V USA se kupříkladu vyhazuje až 50 procent všech potravin a surovin, Evropané promrhají 35 procent.
Snížený výkon aplikací
19. 1. 2016 | Zdroj: MZe ČR |
Článek
MZe v současnosti registruje snížený výkon některých aplikací, a to zejména LPIS a IZR. Avizované problémy se projevují zejména prodlouženou odezvou aplikací, případně krátkodobou nedostupností. Vzhledem k těmto skutečnostem dochází ze strany MZe ke snížení úrovně dodávek služeb.
Pardubickému pivovaru loni klesla produkce, nedával pivo do slev
19. 1. 2016 | Zdroj: ČTK |
Článek
Pardubickému pivovaru loni klesla produkce. Z předloňských 85.000 hektolitrů piva se výroba snížila o 5000 hektolitrů. Výsledky jsou očekávané, pivovar odmítl prodávat pivo do supermarketů v období slev. ČTK to dnes řekl mluvčí pivovaru Roman Marčák.
Čtrnácti milionům lidí v jižní Africe hrozí hlad kvůli suchu
19. 1. 2016 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Zhruba 14 milionům lidí v jižní Africe hrozí hlad kvůli suchu, které zhoršuje klimatický fenomén El Niňo. Oznámili to zástupci Světového programu pro výživu (WFP), který spadá pod OSN. Nejhůře postiženou zemí je podle nich Malawi, kde může nedostatkem jídla trpět až 2,8 milionu lidí, tedy 16 procent populace.
Sklizeň ovoce vzrostla na 188.462 tun, byla nejvyšší od roku 2006
19. 1. 2016 | Zdroj: FinančníNoviny.cz |
Článek
Sklizeň ovoce v ČR loni vzrostla o 24 procent na 188.462 tun a byla tak nejvyšší od roku 2006. Oproti původním prognózám se na objemu úrody nijak negativně nepodepsalo loňské mimořádné sucho. U jádrovin se však nedostatek vláhy projevil nižší kvalitou, když výrazně více plodů bylo menších a skončilo tak v moštech a jiném průmyslovém zpracování.
Bernard loni zvýšil výstav o 14 pct. na rekordních 302.200 hl.
19. 1. 2016 | Zdroj: ČTK |
Článek
Humpolecký Rodinný pivovar Bernard uvařil loni rekordních 302.200 hektolitrů piva. V meziročním porovnání zvýšil svoji produkci o 14 procent. Více piva Bernard bylo loni prodáno v Česku i hranicemi. Nejvýznamnějším zahraničním odbytištěm je pro pivovar dlouhodobě Slovensko, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.
V ČR byla po více než roce potvrzena Aujeszkyho choroba u loveckého psa
19. 1. 2016 | Zdroj: SVS ČR |
Článek
V České republice byl po více než roce potvrzen případ nebezpečné nákazy Aujeszkyho choroby u psa. Vyšetření provedené ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci potvrdilo výskyt viru u uhynulého labradorského retrívra. V tuzemských chovech domácích prasat se nebezpečná nákaza nevyskytuje a ČR si díky tomu udržuje status „země prosté“ této nákazy.
Železný prodělal na víně 50 milionů, prý investoval do nejlepších vinic
19. 1. 2016 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Do vinařství investovala řada miliardářů a manažerů. Investice se vracejí pomalu. „Víno je srdeční záležitost, ale je to zároveň komerční projekt,“ řekl přede dvěma lety akcionář Severní energetické a majitel Zámeckého vinařství Třebívlice Jan Dienstl. Skloubit obě věci dohromady ovšem není snadné.
V Hradci Králové se bude jednat o stavu českého ovocnářství
19. 1. 2016 | Zdroj: ČTK |
Článek
Několik stovek ovocnářů se dnes a ve středu sejde v Hradci Králové na tradičních Ovocnářských dnech. Cílem akce je bilance loňského roku, výměna zkušeností a debata o současných problémech a perspektivách českého ovocnářství.
České řízky už nejsou z Dánska. Stát poslal miliardy na chov selat
19. 1. 2016 | Zdroj: iDNES.cz |
Odkaz
Pravděpodobnost, že si při objednávce českého řízku konzument ve skutečnosti pochutná na vepřovém z dánského selete, se v posledních letech výrazně snížila. Ještě před čtyřmi lety Dánsko do Česka vyvezlo živý dobytek v hodnotě 642 milionů korun.
Odbornice: Červené maso je důležitou částí výživy, nutná je míra
19. 1. 2016 | Zdroj: FinančníNoviny.cz |
Článek
Červené maso je podle nutriční terapeutky Kateřiny Šimkové důležitou součástí výživy a do zdravého jídelníčku patří. V Česku sní podle statistiků každý v průměru 50 kilogramů červeného masa ročně, nejvíc muži od 18 do 59 let. Světová zdravotnická organizace doporučila jíst červené maso jen dvakrát týdně, poukazuje na zdravotní rizika nadměrné konzumace.
Průzkum: Původ potravin je rozhodující pro 77 pct Čechů
19. 1. 2016 | Zdroj: ČTK |
Článek
Původ potravin je při nákupu jedním z rozhodujících faktorů pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent). Nejvíce Čechy zajímá původ u ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští spotřebitelé se přitom nejvíce vyhýbají polským výrobkům, běžně je nekupuje 37 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard.
Kontroly vánočních kaprů zjistily závadu u pěti procent prodejců
19. 1. 2016 | Zdroj: SVS ČR |
Článek
Podobně jako v předchozích letech, i v závěru loňského roku kontrolovali úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) prodejce kaprů v ulicích. Zkontrolováno bylo více než 700 prodejních míst. Zhruba v pěti procentech případů byla zjištěna nějaká závada.












