Články ze dne 31. 12. 2015

V historické peci v Lenoře upekli poslední letošní chleba

31. 12. 2015 | Zdroj: tyden.cz | Odkaz Odkaz

Chléb normální

V Lenoře na Prachaticku se letos naposledy konalo tradiční pečení chleba. Kváskový chléb, česnekové placky nebo housky přišla dopoledne ochutnat stovka turistů. Historická pec se opět rozpálí poslední sobotu v dubnu příštího roku. Chleba byl, je a bude základ lidské výživy, základní lidská potravina, pekař Augustin Sobotovič, který řemeslnou tradici udržuje.

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

31. 12. 2015 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.

Páté místo ve Farmě roku 2015 - Dvůr Svržno

31. 12. 2015 | Zdroj: ASZ | Článek Článek

Svržno - jeden ze čtyř původních dvorů historicky proslulého hostouňského hřebčína ležící v podhůří Českého lesa oslavil v letošním roce sté výročí založení. Svému primárnímu účelu – tedy chovu koní, však za totality nesloužil. Na jeho zašlou slávu navázal až v roce 1993 otec dnešní majitelky Michaely Kodadové Miroslav Koza, který zde začal soukromě hospodařit.

Zubrům se v českých Benátkách daří. Vyšlapali stezky a okusují mladé boroví

31. 12. 2015 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Jak se aklimatizují polští zubři v českých Benátkách? Možná si takovou otázku položil nejeden z našich čtenářů. Odpověď je pozitivní – daří se jim výborně. Stále ale pobíhají ve dvouhektarové aklimatizační ohradě, která je jen malou částí pastviny Traviny. Stav všech sedmi zubřích samic je dobrý.

IEA: Uhlí jako palivo je minulostí, zlatá éra definitivně skončila

31. 12. 2015 | Zdroj: E15 on line | Odkaz Odkaz

Uhlí jako významný zdroj energie je definitivně minulostí. Jak uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve svém reportu za rok 2015, uhlí má jako palivo nejlepší roky za sebou. Největší spotřebitelé budou do budoucna Indie a jihovýchodní Asie, dodává agentura.

Češi se pomalu zabíjejí cukrem. Spočítejte si vlastní dávku

31. 12. 2015 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz Odkaz

Cukr kostkový

Podle Marie Nejedlé ze Státního zdravotního ústavu přitom cukr poškozuje srdce, ledviny a způsobuje diabetes. Na svědomí má také tvorbu zubního kazu. „Jiné státy už proto začaly zavádět různá opatření, která spotřebu cukru snížují,“ upozornila Nejedlá. Například skandinávské země, Maďarsko či Francie zavedly speciální daň z cukru.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info