Články ze dne 31. 7. 2019
Pekárny se dočkají nové odrůdy kmínu. Po 13 letech ji vyšlechtili manželé Kameníkovi
31. 7. 2019 | Zdroj: pekarske-technologie.cz | Článek
Manželé Kameníkovi z Vysočiny vyšlechtili novou odrůdu dvouletého kmínu. Odrůda splňuje podmínky chráněného označení původu Český kmín. Zajímavostí je, že šlechtění kmínu se podařilo v domácí minilaboratoři. Pěstitelé, pekaři i producenti koření očekávají od nové odrůdy vyšší výnosy.
Trumpova výhrůžka ohledně vína je stupidní, vzkázal francouzský ministr
31. 7. 2019 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz
Jako „absurdní“ a „naprosto stupidní“ klasifikoval francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume plán amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést v odvetě za digitální daň clo na francouzské víno. Guillaume se v rozhovoru v televizi BFM TV ohradil také vůči Trumpovu výroku, že americké víno je lepší než francouzské.
Na kotlíkové dotace MŽP přidá 1, 5 miliardy korun navíc, schválila dnes vláda
31. 7. 2019 | Zdroj: Ministerstvo životního prostředí | Článek
V současné době se celkový převis poptávky v jednotlivých krajích ČR na výměnu kotlů v domácnostech odhaduje na cca 1,5 mld. korun. MŽP je díky aktualizaci programu Nová zelená úsporám připraveno poptávku po nových ekologických kotlích uspokojit.
Výroba masa rostla, farmáři poráží zvířata kvůli drahému krmivu
31. 7. 2019 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek
Produkce masa v Česku se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114.015 tun. Vzrostla výroba hovězího, vepřového i drůbežího, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR stojí za zvýšenou výrobou zejména hovězího masa vysoké ceny krmiv a sucho.
V Moravskoslezském kraji ubývá i kvůli suchu lososovitých ryb
31. 7. 2019 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz
V Moravskoslezském kraji výrazně ubývá lososovitých ryb. Mezi lososovité ryby patří například lipan, hlavatka, pstruh nebo siven. Současné suché a teplé počasí situaci ještě zhoršuje. Prohřáté toky jsou méně okysličené, oslabené ryby jsou pak i jednodušším terčem predátorů, jako jsou vydry, volavky nebo morčák.
Vědci našli na Špicberkách více než 200 uhynulých sobů. Je to nezvykle moc, říkají
31. 7. 2019 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz
Když vědci zkoumali stav populace špicberských sobů, kteří se jinde než na stejnojmenném norském souostroví nevyskytují, došli ke znepokojivému zjištění. Našli nezvykle velké množství uhynulých zvířat, které výrazně převýšilo každoroční průměr - letos jich bylo víc než 200. Podle vědců je na vině změna klimatu.
Kromě kůrovce ohrožuje smrky také václavka, borovice čelí plošnému usychání
31. 7. 2019 | Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. | Článek
Dlouho trvající sucho ohrožuje lesy nejen tím, že podporuje množení kůrovce, ale i dalších parazitů, včetně některých houbových patogenů. Suchem oslabené stromy mají malou šanci se ubránit. V roce 2018 byl výskyt některých houbových patogenů výrazně nižší než v minulých letech, neboť ani jim extrémní sucho nesvědčilo.
Tchibo Praha loni překonalo v tržbách tři miliardy Kč
31. 7. 2019 | Zdroj: ČTK | Článek
Domácí tržby předního hráče na trhu s kávou Tchibo Praha loni meziročně vzrostly o 1,5 procenta a překonaly tři miliardy korun. Téměř 1,35 miliardy Kč firma utržila na nepotravinářském zboží. Zisk vzrostl zhruba o čtyři procenta na 161,9 milionu korun.
Třeboňským rybářům chybí kvůli suchu v rybnících pětina vody
31. 7. 2019 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek
Třeboňským rybářům chybí kvůli suchu v rybnících zhruba pětina vody. Na polovině ze svých 450 rybníků nasadili provzdušňovací techniku, úhyny ryb nezaznamenali. Od deseti do 30 procent vody schází v rybnících Rybářství Nové Hrady, které také vodu provzdušňuje.
Kácení v nejvzácnějších zónách Jeseníků? O povolení žádáme preventivně, tvrdí lesníci
31. 7. 2019 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz
Třetina nejcennější přírody Jeseníků je ohrožena intenzivním kácením, alespoň to tvrdí některé ekologické organizace, které kritizují výjimky, o něž požádaly státní i církevní lesy.
Jihoafrický startup vyrábí zmrzlinu z brouků. Chce konkurovat mléku
31. 7. 2019 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Po dlouhém dni v horkém počasí občas dostane chuť na zmrzlinu každý. To si moc dobře uvědomuje jihoafrický startup Gourmet Grubb, který se zaměřil na bohatší klientelu. Jeho zmrzlina má nádech luxusu a od konkurence se liší jednou podstatnou věcí: Hlavní ingrediencí sladké pochoutky jsou brouci.
Nestátním vlastníkům lesů chce Ministerstvo zemědělství poskytnout až 2,5 miliardy na zvládnutí následků kůrovcové kalamity
31. 7. 2019 | Zdroj: MZe ČR | Článek
Celkem až 2,5 miliardy korun plánuje Ministerstvo zemědělství (MZe) vyplatit nestátním vlastníkům lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích. Nový dotační program dnes schválila vláda, pro letošní rok na něj uvolní 1,5 miliardy korun.