Články ze dne 7. 8. 2018

První díl čtvrté série NEZKreslené vědy se věnuje včelám

7. 8. 2018 | Zdroj: Enviweb.cz | Odkaz Odkaz

Včely plást

NEZkreslená věda je ojedinělý popularizačně-vzdělávací cyklus Akademie věd ČR. Krátká animovaná videa vzdělávací a zábavnou formou přibližují pozoruhodné jevy z vědy (nejen) studentům a pedagogům středních škol.

Na česká pole se vracejí remízky. Krajině mají pomoct zvládat sucha i prudké lijáky

7. 8. 2018 | Zdroj: ČT 24 | Článek Článek

Krajina

Do zemědělské krajiny v Česku se začínají vracet tůně nebo remízky. Třeba v Hlučíně na Opavsku začali myslivci vysazovat biopásy s prosem, pohankou a bylinami. Jejich zásluhou se v polích lépe udrží hmyz, ptáci i větší zvířata. Krajina se také lépe vyrovnává s tím, co ji momentálně trápí nejvíc – sucho i prudké lijáky.

Pokojovky, které se (ne)hodí do ložnice

7. 8. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Říká se, že pokojovky do ložnice nepatří, protože kyslík vyrábějí jen přes den a v noci ho naopak spotřebovávají. Podle botaniků vás ale dvě tři rostlinky v ložnici rozhodně neudusí, jen bychom je měli opatrněji vybírat.

Na recyklaci odpadů půjde 1,3 miliardy korun z EU

7. 8. 2018 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

Odpadky

K většímu třídění, recyklaci a opětovnému využití výrobků mají pomoci dvě nové dotace pro obce i firmy. Státní fond životního prostředí v nich rozdělí celkem 1,3 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí. Zájemci mohou o evropské peníze žádat od 3. září.

Žně jsou u konce, zbývá sedm procent ploch obilovin

7. 8. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Kombajn - John Deer

Žně v ČR jsou u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky. Loni byly žně touto dobou u obilovin zhruba v polovině, řepka v závěrečné čtvrtině. Nejpomaleji práce postupují v Moravskoslezském, Karlovarském a Libereckém kraji, v ostatních regionech je skoro sklizeno.

Co dělá plevel na vaší zahradě? Zachraňuje ji!

7. 8. 2018 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

Heřmánek pravý

Známe je všichni. Rostliny, kterým souhrnně říkáme „plevel“, jsou pro téměř každého zahrádkáře a zahradníka noční můrou, ze které se nelze jen tak snadno probudit.

Vodnice se vrací na zahrádky i talíře: jak ji pěstovat a co z ní uvařit?

7. 8. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Brukev řepák vodnice bývala v dávných dobách podobně oblíbenou přílohou, jako jsou dneska brambory. Postupem času se na ni zapomnělo, v posledních letech ji ale stále častěji vídáme v obchodech i na záhonech. Zkuste si ji vypěstovat také.

Český Danone si loni pohoršil. Prudce mu klesly zisk i tržby

7. 8. 2018 | Zdroj: E15 on line | Odkaz Odkaz

Jogurty pack

Producentu mléčných výrobků Danone v ČR loni klesl zisk na 656 tisíc korun z předloňských 62,8 milionu korun. Tržby se snížily o zhruba 138 milionu korun na 1,3 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

V Moravskoslezském kraji je sklizena téměř veškerá řepka

7. 8. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Řepka květ

Zemědělci v Moravskoslezském kraji už mají sklizenu téměř veškerou řepku. Z celkových 20.987 hektarů je aktuálně sklizeno asi 20.029 hektarů, tedy více než 95 procent. Také sklizeň obilovin výrazně postoupila, když z 60.484 je sklizeno zhruba 40.297 hektarů, tedy téměř 67 procenta.

Jablonecký výrobce sirupů koupil Vratislavickou kyselku

7. 8. 2018 | Zdroj: tyden.cz | Odkaz Odkaz

Dobrá voda

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl koupil zdevastovaný areál Vratislavické kyselky. Už deset let se v areálu kyselka nestáčí, navíc před několika lety vyhořel. Škody na budovách i pozemcích jsou tak rozsáhlé, že potrvá mnoho let, než se tento brownfield podaří dát do pořádku.

Hamé dokončila modernizaci závodu v Bzenci, kde vyrábí i okurky

7. 8. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Okurky

Modernizaci za 100 milionů korun v závodě Pika v Bzenci dokončila společnost Hamé. V Bzenci zpracovávají prakticky všechnu sterilovanou zeleninu skupiny Hamé. ČTK to řekl mluvčí společnosti Petr Kopáček.

Klimatické změny ohrožují tradiční šampaňské. Může přijít o svou svěžest

7. 8. 2018 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Vína sklenice

Francouzští výrobci šampaňského se snaží zachovat typickou nakyslou a svěží chuť vyhledávaného moku. Používají k tomu různé cesty. Od vytváření zásob staršího vína, které novým ročníkům dodá to, co jim chybí, až po vědecké metody, jako je blokování mléčného kvašení.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info