Články ze dne 7. 8. 2018
První díl čtvrté série NEZKreslené vědy se věnuje včelám
7. 8. 2018 | Zdroj: Enviweb.cz | Odkaz
NEZkreslená věda je ojedinělý popularizačně-vzdělávací cyklus Akademie věd ČR. Krátká animovaná videa vzdělávací a zábavnou formou přibližují pozoruhodné jevy z vědy (nejen) studentům a pedagogům středních škol.
Na česká pole se vracejí remízky. Krajině mají pomoct zvládat sucha i prudké lijáky
7. 8. 2018 | Zdroj: ČT 24 | Článek
Do zemědělské krajiny v Česku se začínají vracet tůně nebo remízky. Třeba v Hlučíně na Opavsku začali myslivci vysazovat biopásy s prosem, pohankou a bylinami. Jejich zásluhou se v polích lépe udrží hmyz, ptáci i větší zvířata. Krajina se také lépe vyrovnává s tím, co ji momentálně trápí nejvíc – sucho i prudké lijáky.
Pokojovky, které se (ne)hodí do ložnice
7. 8. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Říká se, že pokojovky do ložnice nepatří, protože kyslík vyrábějí jen přes den a v noci ho naopak spotřebovávají. Podle botaniků vás ale dvě tři rostlinky v ložnici rozhodně neudusí, jen bychom je měli opatrněji vybírat.
Na recyklaci odpadů půjde 1,3 miliardy korun z EU
7. 8. 2018 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz
K většímu třídění, recyklaci a opětovnému využití výrobků mají pomoci dvě nové dotace pro obce i firmy. Státní fond životního prostředí v nich rozdělí celkem 1,3 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí. Zájemci mohou o evropské peníze žádat od 3. září.
Žně jsou u konce, zbývá sedm procent ploch obilovin
7. 8. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Žně v ČR jsou u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky. Loni byly žně touto dobou u obilovin zhruba v polovině, řepka v závěrečné čtvrtině. Nejpomaleji práce postupují v Moravskoslezském, Karlovarském a Libereckém kraji, v ostatních regionech je skoro sklizeno.
Co dělá plevel na vaší zahradě? Zachraňuje ji!
7. 8. 2018 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz
Známe je všichni. Rostliny, kterým souhrnně říkáme „plevel“, jsou pro téměř každého zahrádkáře a zahradníka noční můrou, ze které se nelze jen tak snadno probudit.
Vodnice se vrací na zahrádky i talíře: jak ji pěstovat a co z ní uvařit?
7. 8. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Brukev řepák vodnice bývala v dávných dobách podobně oblíbenou přílohou, jako jsou dneska brambory. Postupem času se na ni zapomnělo, v posledních letech ji ale stále častěji vídáme v obchodech i na záhonech. Zkuste si ji vypěstovat také.
Český Danone si loni pohoršil. Prudce mu klesly zisk i tržby
7. 8. 2018 | Zdroj: E15 on line | Odkaz
Producentu mléčných výrobků Danone v ČR loni klesl zisk na 656 tisíc korun z předloňských 62,8 milionu korun. Tržby se snížily o zhruba 138 milionu korun na 1,3 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.
V Moravskoslezském kraji je sklizena téměř veškerá řepka
7. 8. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Zemědělci v Moravskoslezském kraji už mají sklizenu téměř veškerou řepku. Z celkových 20.987 hektarů je aktuálně sklizeno asi 20.029 hektarů, tedy více než 95 procent. Také sklizeň obilovin výrazně postoupila, když z 60.484 je sklizeno zhruba 40.297 hektarů, tedy téměř 67 procenta.
Jablonecký výrobce sirupů koupil Vratislavickou kyselku
7. 8. 2018 | Zdroj: tyden.cz | Odkaz
Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl koupil zdevastovaný areál Vratislavické kyselky. Už deset let se v areálu kyselka nestáčí, navíc před několika lety vyhořel. Škody na budovách i pozemcích jsou tak rozsáhlé, že potrvá mnoho let, než se tento brownfield podaří dát do pořádku.
Hamé dokončila modernizaci závodu v Bzenci, kde vyrábí i okurky
7. 8. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Modernizaci za 100 milionů korun v závodě Pika v Bzenci dokončila společnost Hamé. V Bzenci zpracovávají prakticky všechnu sterilovanou zeleninu skupiny Hamé. ČTK to řekl mluvčí společnosti Petr Kopáček.
Klimatické změny ohrožují tradiční šampaňské. Může přijít o svou svěžest
7. 8. 2018 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Francouzští výrobci šampaňského se snaží zachovat typickou nakyslou a svěží chuť vyhledávaného moku. Používají k tomu různé cesty. Od vytváření zásob staršího vína, které novým ročníkům dodá to, co jim chybí, až po vědecké metody, jako je blokování mléčného kvašení.