Unie zahájila debatu o své budoucnosti

Směr dalšího vývoje Evropské unie musí být jasný a na jeho stanovení se má podílet i Evropský parlament. Příslušné práce mají být zahájeny ještě letos. Včera se na tom shodli členové EP s nejvyšším představitelem bruselské patnáctky Romanem Prodim. Podle něho je nutné nejdříve stanovit cíl. "Je nám všem jasné, že chceme vybudovat něco, co aspiruje na vůdčí úlohu ve světě? Jinými slovy - nejedná se o pouhý obchodní blok, ale o politickou entitu," řekl předseda EK.

Poslanci dali i včera najevo nespokojenost s dosavadními reformami unie. Většině klubů se totiž nelíbí ani prosincová smlouva z Nice, která má umožnit rozšíření, ale ani cesta, kterou se k ní došlo. Například vlivný křesťanský demokrat, předseda zahraničního výboru EP Elmar Brok, je proti tomu, aby poslanci pouze "vydávali folklórní prohlášení", přičemž o všem by rozhodovaly vlády členských zemí. Prodi mu slíbil podporu v požadavku na větší zapojení poslanců do reformních prací. Také podle sociálního demokrata Klause Hänsche ukázal summit v Nice, že mezivládní jednání již nadále nejsou možná.

Výsledky summitu jsou pro většinu klubů natolik neuspokojivé, že dosud nebyl výsledný dokument ratifikován EP. Jeho členové si jako podmínku kladou stanovení jasný příslib dalšího kola reforem. Proto je ani včerejší příliš vágní Prodiho výroky neuspokojily a nadále vyčkávají.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info