Budvar uspěl v Portugalsku ve sporu s Anheuser-Busch

Budvar uspel v Portugalsku ve sporu s Anheuser-Busch

Portugalský Nejvyšší soud nepripustil v minulých dnech ve známkoprávním sporu dovolání

amerického pivovaru Anheuser-Busch (AB) a Budejovický Budvar tak dosáhl po peti letech soudních prí dalšího úspechu. Rozhodnutí soudu, jímž byla v této zemi AB odeprena ochranná známka Budweiser, je definitivní, informoval Václav Pavelka z agentury Exmise, která Budvar mediálne zastupuje.

Výsledek sporu podle neho príznive ovlivnila bilaterální dohoda o ochrane zemepisného oznacení, která platí mezi CR a Portugalskem. "Na základe ní je chráneno jméno a místopisné

oznacení Budweiser Bier, které není možné používat pro jiné, než originální pivo pocházející z Ceských Budejovic," dodal Pavelka. Výkonný reditel Anheuser-Busch International Stephen J.

Burrows v prohlášení uvedl, že soud v Portugalsku sice zamítl nárok AB na znacku Budweiser, potvrdil však právo amerického pivovaru na znacku Bud. AB si podle neho znacky Bud a Budweiser v Portugalsku zaregistroval v roce 1995.

"Výrokem Nejvyššího soudu ohledne znacky Budweiser jsme znacne zklamáni, ale teší nás jeho kladné rozhodnutí týkající se naší další duležité znacky Bud. Potvrzení našeho práva na znacku

Bud v Portugalsku prispívá k jejímu rustu a zarucuje spolecnosti AB dobrou pozici na místním trhu," zduraznil Burrows. Predstavitelé ceskobudejovického pivovaru predpokládají, že

Budejovický Budvar najde na portugalském trhu radu príznivcu nejen mezi zahranicními turisty, mezi nimiž dominují Nemci.

Ukoncení sporu umožní Budvaru dokoncit v Portugalsku registraci jeho obchodní známky, což mu otevre nové možnosti pro export. Budejovický Budvar má zaregistrováno na 360 ochranných známek ve více než 70 zemích sveta. S americkou spolecností AB vede nyní 40 soudních sporu a více než 40 správních rízení. V poslední dobe uspel Budejovický Budvar i ve Velké Británii, Švýcarsku, Finsku,Recku a v pobaltských zemích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info