Schodek veřejných financí rizikem pro ekonomiku ČR

Schodek veřejných financí největším rizikem pro ekonomiku ČR

Zhruba za čtrnáct dnů předá Světová banka (SB) ministerstvu financí konečnou verzi analýzy výdajové strany rozpočtu, včetně doporučených škrtů ve veřejných výdajích. "Narůstající schodek veřejných financí Světová banka považuje v současné době za nejvýznamnější riziko střednědobého vývoje české ekonomiky," řekla zástupkyně ČR u SB Jana Matesová.

Světová banka nemá podle Matesové žádný mandát nutit členské země k jakýmkoli rozhodnutím, přesto bude studie obsahovat doporučení pro hospodářskou politiku. "SB bude doporučovat zákonné změny, které by ze změti nekoordinovaně vzniklých mandatorních výdajů vytvořily promyšlený systém a které by některé zákonem dané výdaje omezily," zdůraznila.

MF odhaduje letošní deficit veřejných financí na 190 miliard korun, což znamená 9,5 procenta HDP, přičemž kritéria pro vstup do Evropské měnové unie povolují deficit do tří procent HDP. V loňském roce vláda překročila schválený deficit státního rozpočtu téměř o 11 miliard korun. Analytici se shodují, že pro snížení mandatorních výdajů neudělala vláda zatím nic.

Po reformě veřejných financí již delší dobu volají kromě domácích ekonomů a SB i Evropská komise a Mezinárodní měnový fond. Ten loni na podzim doporučil ČR snížit státní pomoc

podnikům a sociální pomoc, která vzhledem ke štědrosti některých dávek nepovzbuzuje nezaměstnané k hledání práce. MF zatím obdrželo podle svých slov předběžnou pracovní verzi

analýzy SB, aby ji mohlo použít pro přípravu rozpočtu na rok 2002 a 2003. První vizi rozpočtových čísel má MF za úkol předložit do 30. března. "Tato předběžná verze ovšem nesmí opustit MF, k tomu nás váží mezinárodní právní závazky," vysvětlila Matesová důvod, proč MF zatím odmítá její výsledky zveřejnit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info