Budvar dál v Itálii používá Budweiser

Zdeněk Zuntych

I nadále prodávat svůj originální ležák na Apeninském poloostrově pod označením Budweiser Budvar se rozhodl pivovar Budějovický Budvar (BB). Podnik to oznámil v pátek s tím, že posoudil dopady soudního rozhodnutí, v němž mu tamní soud druhé instance nedávno zakázal používat sedm ze tňnácti zaregistrovaných ochranných známek.

Obchodní manažer BB Robert Chrt vysvětlil, že spor s americkým pivovarem AB; který trval od roku 1985 plných patnáct let, se vedl právě k tomuto datu. »Mezitím jsme ale v zemi zaregistrovali další ochranné známky. Proto náš postup pokládáme za legitimní,« ňká. Ředitel podniku Jiří Boček uvedl, že rozhodnutí soudu ho netěší, ale na druhé straně podniku dál umožňuje rozvíjet obchodní aktivity na zdejším trhu. »To je pro Budvar i pro jeho zákazníky příznivá informace,« dodal. BB přitom připravuje dovolání k italskému nejvyššímu soudu.

Podle Stephena J. Burrowse, šéfa exekutivy AB, je ale v soudních záznamech uvedeno, že jakákoli použití jména Budweiser českým pivovarem v Itálii, včetně označení Budweiser Budvar, je přímým porušením soudního příkazu: »Anheuser-Busch proto podnikne nezbytné kroky, aby zajistil prosazení tohoto soudního rozhodnutí.« Odvolací soud, který potvrdil verdikt místního soudu z roku 1998, Budvaru zakázal použití značek Budweiser a Bud na všech pivních etiketách, obalech i v reklamě.

Český podnik ale oponuje, že soud nevyhověl rozšíření požadavku AB, aby Budvar nesměl tyto značky používat v jakékoliv podobě. »Rozhodnutí italského soudu neznamená, že AB může automaticky používat ochrannou známku Budweiser na italském trhu,« píše se ve sdělení jihočeské firmy. Ta zde měla ztracené obchodní známky registrované od 70. let.

Soud podle neoficiálních zpráv vyhověl společnosti AB hlavně proto, že jí uznal dodávky piva na americké vojenské základny ve 40. letech.

Italský trh s roční spotřebou asi 26 litrů piva na hlavu není na první pohled zajímavý. Pivovary však láká vysoký podíl importovaných piv, který pokrývá čtvrtinu spotřeby. Budějovický Budvar zde vloni prodal 24 tisíc hl. To bylo o osm procent víc než v roce 1999. »Pro nás se italský trh vyvíjí dlouhodobě pozitivně,« řekl Chrt. Vedle »válečného« vztahu s AB, v němž se žádný trh nevyklízí bez boje, to je další důvod proč se zde Budvar hodlá udržet.

Oba pivovary v současné době vedou na čtyřicet soudních sporů a další více než čtyři desítky správních řízení před patentovými úřady.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info