Čechům zachutnalo pštrosí maso

Narůstající problémy s hovězím zvyšují poptávku po alternativních druzích masa. Růst odbytu očekávají oborníci hlavně u masa pštrosího, které je hovězímu nejvíce podobné. V současnosti je v České republice zhruba 270 chovatelů, s asi 4700 kusy pštrosů dvouprstých. Celková spotřeba tohoto masa se v loňském roce pohybovala okolo 15 600 kilogramů. Předseda Českého svazu chovatelů pštrosů Stanislav Kobes však očekává, že počet kusů se letos ještě zvýší zhruba o třetinu.

"Poptávka roste stále silněji," řekl Stanislav Kobes. "Zatímco dříve jsme některé obchodní řetězce zásobovali jednou měsíčně, v současnosti jsme intervaly dodávek museli zkrátit na polovinu."

Cena vykostěného masa se pohybuje okolo 260 korun za kilogram a podle majitelky Potravin ve Svitavách Dany Nováčkové se nejvíce prodávalo o Vánocích.

Podle chovatelů jsou pštrosi po ekonomické stránce nejvýhodnější podnikání v oblasti chovu užitkových zvířat. Jateční hmotnosti (100 kg) dosahuje pštros v jednom roce. To je o 100 dní méně než u hovězího dobytka. Průměrná cena za kilogram živé váhy je asi 150 korun, tedy pětkrát víc než u hovězího. Maso pštrosa obsahuje velmi málo tuku, v čemž předčí i krůtí a je výrazně červené.

Kromě masa lze ze pštrosa zužitkovat rovněž kůži, která se považuje za jednu z nejkvalitnějších vůbec. Cena dámské kabelky vyrobené ze pštrosí kůže se ve Spojených státech pohybuje okolo 500 dolarů. Pštrosí peří je vyhledávanou surovinou v oděvním a zábavním průmyslu. Pštrosí vejce vydá za 24 vajec slepičích. Pštros je velmi nenáročný na chov. Pro ustájení vyhovují lehké stavby s travnatými výběhy. Dospělí jedinci snášejí dobře i teploty nižší než -20 řC.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info