Carrefour zvýšil zisk na 1,05 miliardy EUR

Francouzský řetězec maloobchodních prodejen Carrefour vytvořil v loňském roce čistý zisk před započtením mimořádných účetních položek 1,05 miliardy EUR, což je o 14,9 procenta více než v roce 1999. Celkový nezdaněný obrat činil 64,80 miliardy a zvýšil se tak z předchozích 51,95 miliardy EUR v roce 1999.

Loňský rok byl první, kdy Carrefour ve výsledcích hospodaření zohlednil fúzi s dalším francouzským řetězcem Promodes, přičemž zisk je v souladu s odhady analytiků. Ti podle francouzské JCF Group odhadovali, že čistý zisk před započtením mimořádných položek bude činit 1,05 miliardy EUR. Růst zisků přitom do značné míry odráží multiplikační efekt po fúzi obou řetězců.

Firma neuvedla, jaký finanční přínos fúze měla, analytici však odhadují, že v roce 2000 mohly úspory činit 300 miliónů EUR, zatímco na rok 2001 se odhaduje až 550 miliónů EUR. Carrefour je nyní druhý největší řetězec maloobchodních prodejen na světě hned za americkým kolosem Wal-Mart Stores a jeho čistý zisk loni činil 1,07 miliardy EUR ve srovnání se ziskem 898 miliónů EUR v roce 1999, píše agentura Reuters.

Ve výsledcích za loňský rok se odráží výrazný růst odpisů nehmotného majetku, stejně jako finanční náklady na akvizice či zvýšení podílů v maloobchodních firmách během roku. K firmám, kde se Carrefour začal více investičně angažovat, tak patří obchody Rainha, Dallas a Continente v Brazílii, GS v Itálii, GB v Belgii a Marinopolous v Řecku. Úroveň zadlužení jako procentní podíl k akciovému kapitálu přitom vzrostla na 123 z předloňských 101 procent, dodává Reuters.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info