Opatření proti kulhavce provoz letišť nezdrží

Žádné výrazné prodlevy při odbavování na českých letištích nebude znamenat rozšíření

dezinfekčních opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky na cestující ze všech zemí EU. Dosud platila povinnost dezinfekce obuvi pouze pro lety z Velké británie, dnes o půlnoci bude

rozšířena na celou unii. Řekla to mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová s tím, že podnik dosud oficiálně rozhodnutí ústřední protinákazové komise neobdržel.

Ústřední nákazová komise schválila dnes odpoledne kvůli podezření na výskyt slintavky a kulhavky v německém Dolním Sasku mimořádná opatření proti zavlečení nákazy do ČR. Od půlnoci se opatření dotknou letecké dopravy z EU a pravděpodobně od 15. března, až se dořeší všechny technické podmínky, budou zpřísněná opatření zahrnující dezinfekci osob a vozidel platit i na silničních a železničních hraničních přechodech s Polskem, Německem a Rakouskem.

Opatření na letištích dosud spočívala v umístění kádí s dezinfekčním roztokem ve dvou vstupech od letadel do odbavovacích prostor. Nyní budou muset být podle mluvčí kádě zřejmě u všech

vstupů. Cestujícím budou zároveň odebírány všechny potraviny živočišného původu. Náklady na opatření nemá dosud ČSL vyčísleny. Podle mluvčího sdružení silničních dopravců Česmad Martina Felixe nebude mít případné zavedení dezinfekce pro nákladní silniční dopravce žádný vliv na plynulost odbavování, protože dopravci stejně z vozů vystupují a navíc z jiných důvodů na přechodech tráví i několik hodin. Určité zdržení očekává u osobní dopravy, kde budou mít cestující novou povinnost opustit vozidlo. České dráhy podle mluvčího Petra Šťáhlavského zatím nemají informace o tom, jak budou rozhodnutí protinákazové komise aplikovat v praxi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info