Kraj nechce přebírání kompetencí v zemědělství příliš uspěchat

Kulatý stůl k problematice středočeského zemědělství uspořádalo minulý týden Výstaviště Lysá nad Labem. Stalo se tak před tradiční jarní výstavou Zemědělec, která tam začíná už tento čtvrtek.

Zástupce středočeského hejtmana pro zemědělství František Vácha v diskusi zemědělských odborníků upozornil, že kraj dosud nedisponuje prakticky žádnými kompetencemi pro zemědělství jako takové. Zatím zůstává spíše v rovině diskuse, zda vůbec a případně o jaké kompetence z pozice kraje usilovat. »Nemyslím si,« vyjádřil se Vácha pro HN, »že bychom tuto záležitost měli uspěchat. Chtít kompetence jen proto, že jsme kraj a chceme o všem rozhodovat, by nebylo příliš moudré.« Jediné, co kraj převzal z okresů, jsou příšpěvky na příspěvky hospodaření v lesích.

Místopředseda Agrární kornory ČR a předseda představenstva Agro Jesenice u Prahy Josef Kubiš zase oznámil, že začátkem března se konstituovala Regionální agrární komora Středočeského kraje, která by měla být Zastupitelstvu kraje partnerem při rozhodování o věcných otázkách rozvoje zemědělství. Kubiš si je vědom, že vzhledem k chybějícím kompetencím zatím s krajem není příliš o čem jednat. Avšak soudí, že časem kraj bude formulovat politická zadání pro rozvoj zemědělství a že už nyní je proto nutné hledat vazby komory zejména na odborné komise Zastupitelstva kraje.

Aleš Schneiberg, vedoucí obchodního oddělení zemědělské společnosti Bramko, připomněl, že například Nymbursko se svými územími přiléhajícími k Labi, kde.se vybudoval účinný závlahový systém, pomalu přejímá od jižní Moravy charakter nejvýznamnějšího zelinářského regionu v republice. Stává se tak díky novým pěstitelským firmám, které tam vznikly. Bylo by ke škodě věci ponechat tuto oblast bez povšimnutí, zejména když se tyto firmy začínají dostávat kvůli subvencovaným dovozům do potíží. Schneiberg uvedl, že v půli března pěstitelé prodávají kilogram pět měsíců skladovaných brambor po dvou korunách, což může vést k tomu, že od pěstování brambor se u nás začne napříště ustupovat, na co však doplatí i spotřebitel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info