Vyjedou kamióny na silnice také v neděli a o svátcích?

Evropská komise a řada členských zemí EU prosazují zrušení zákazu jízd pro těžké nákladní automobily v neděli a o svátcích. Tímto krokem chtějí přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti evropského hospodářství. Na druhé straně by se opatření měla týkat pouze vybraných silničních tahů.

Komisi podporuje skupina zemí jako je Velká Británie, severské země, Španělsko a Portugalsko a státy Beneluxu. Na-opak Německo, Francie a Rakousko jsou zásadně proti tomu, aby byla změněna praxe zákazu jízd v sobotu od 7 do 20 hodin a v neděli a o svátcích od půlnoci do 22 hodin.

Německou pozici včera pro televizi ZDF potvrdil spolkový ministr dopravy Kurt Bodewig, když odmítl navrhovanou změnu a označil ji za katastrofu. "Německu by hrozily megazácpy," podotknul Bodewig k plánům komise, které jsou na pořadu zítra zahájené dvoudenní schůzky ministrů dopravy zemí unie. Bodewig však doufá, že se také Itálie, podporující klasické tranzitní země, přikloní na stranu Německa. Tyto čtyři velké země by pak mohly vytvořit skupinu, která by stačila k zablokování zmíněného návrhu. Zákaz víkendových jízd těžkých nákladních automobilů je letitým problémem, jejž se komise a hospodářská lobby již nejednou pokoušely změkčit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info