Evropská komise podlehla tlaku Německa a Rakouska, čekatelé na v

Evropská komise podlehla tlaku Německa a Rakouska, čekatelé na vstup do unie se zlobí

Brusel odstrčil pracovní síly kandidátů

Flexibilní moratorium na pohyb pracovních sil pro nové členy Evropské unie navrhla včera Evropská komise. Zemím EU by tak bylo umožněno otevřít své trhy práce teprve až po sedmi letech po rozšíření. "Na konci může každý členský stát rozhodnout, zda se rozhodne pro sedm let či nikoliv," prohlásil při prezentaci návrhu komisař pro rozšíření EU Günter Verheugen.

Verheugen se pokusil uklidnit rozhořčené kandidáty na vstup do unie tím, že komise bude dva roky monitorovat situaci a po jejím vyhodnocení a se souhlasem patnáctky může zkrátit uvedenou lhůtu na pětileté období. Na základě návrhu může Rada ministrů po konzultaci s Evropským parlamentem jednomyslně rozhodnout, že přechodné období zkrátí nebo zmírní. Bude-li však v některých členských státech ještě po pěti letech příliv pracovní síly z nových zemí vážně narušovat pracovní trh, což posoudí na žádost daného státu komise, bude možné rozšířit přechodné období nejdéle o další dva roky. Návrh se nevztahuje na nepatrnou Maltu a Kypr, kde je nízká nezaměstnanost.

Nynější návrh komise vychází vstříc požadavku na sedmiletou přechodnou lhůtu ze strany Německa a Rakouska. Obě země se z hlediska svých pracovních trhů obávají rozšíření nejvíce. Otevření trhu práce se vehementně také brání Řecko a Itálie.

Zatímco však rakouský kancléř Wolfgang Schüssel včera návrh komise radostně uvítal, kandidátské země daly najevo ohromení, že jim unie hodlá po svém rozšíření bránit v přístupu na trh práce EU. "My přirozeně toto stanovisko nemůžeme přijmout, protože se prostě dává Němcům a Rakušanům to, co chtějí," prohlásil hlavní polský vyjednávač s EU Jan Kulakowski. Slovenský vyjednávač Ján Figel řekl, že pro přechodné období nejsou hospodářské důvody. Slovinsko a Maďarsko jsou nespokojeny, protože si myslí, že zákaz by pro ně platil neprávem, protože jsou menší a bohatší než jiní čekatelé na členství.

Česká diplomacie se domnívá, že celé sedmileté omezení se nás s velkou pravděpodobností nebude týkat. "Věřím, že EU bude k otázce (pohybu osob) přistupovat flexibilně a že bude umět rozlišovat mezi jednotlivými zeměmi," řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Nedovede si představit, že by republika "byla dlouhodobě a především bezdůvodně" zbavena jedné ze základních svobod společné Evropy. Velmi obtížně bychom vysvětlovali našim občanům, proč je toto omezování uplatňováno vůči zemi, jejíž lidé jsou notoricky známi svojí nechutí cestovat za prací do zahraničí," pravil. O této citlivé otázce se jednalo i při návštěvě šéfa komise Romana Prodiho v Praze minulý týden a čeští politici zdůrazňovali, že jde o omezení pro ČR těžko přijatelné. Na veškeré výhrady včera reagoval komisař Verheugen slovy, že samotní kandidáti požadují více než 500 přechodných lhůt.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info