Rybářská sezóna bude letos o dva dny delší

Více než čtvrt milionu registrovaných sportovních rybářů může letos zahájit sezonu na pstruhových vodách už v sobotu, tedy dva dny před obvyklým termínem. "Kvůli nadcházejícím velikonočním svátkům o tom rozhodlo ministerstvo zemědělství. Na zhruba sedmi stech padesáti kilometrech pstruhových vod v jižních Čechách proto začínáme letos lovit pstruha obecného, pstruha duhového, lipana a sivena už čtrnáctého dubna v šest hodin ráno," řekl předseda Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu Stanislav Havelka. Sportovní rybáři každoročně uloví na území celé republiky kolem tří tisíc tun různých druhů ryb, z toho téměř pětinu na jihu Čech.

Velikonocích obsadí břehy řek a potoků sportovní rybáři. Začíná pstruhová sezona. Konkurovat jim však budou vydry, volavky, kormoráni a norci. Tito pojídači ryb však na povolení nečekají a páchají škody po celý rok.

České Budějovice ? Jihočeští sportovní rybáři vysazují do vodních toků, přehrad a rybníků ročně statisíce ryb. Zarybňování je ročně stojí více než dvacet milionů korun. Uloví ale čím dál tím méně. Na vině není jejich nešikovnost, ale žravost vyder, kormoránů, volavek a v poslední době také norků. Například pstruh obecný se v jihočeských vodách stává téměř vzácností.

"Loni jsme vysadili více než stopětadvacet tisíc pstruhů obecných, ulovilt se jich podařilo jen osm tisíc. Odhaduji, že z vysazených přežila jen desetina. Ostatní mají na svědomí predátoři. Speciálně vydry říční, které se v jižních Čechách přemnožily. V celé republice vydry způsobí škody za téměř padesát milionů korun. Podíl jižních Čech z toho činí nejméně sedmdesát procent," uvedl Tomáš Kepr, technik Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu. V jižních Čechách podle něj žije v současné době více než 800 vyder a v celé republice asi jedenáct set.

"Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku se občas prochází šest vyder po ulici, žijí už i v Českých Budějovicích," konstatoval Kepr.

Dalšími škůdci jsou kormoráni, kteří ročně v České republice napáchají škody za 70 milionů korun. Dále volavky se škodami za 45 milionů a v posledních letech také norci američtí se škodami za téměř pět milionů korun.

Norek je specialitou okolí Orlické přehrady. "Dostal se do přírody z umělých chovů, zdomácněl a úspěšně se množí. Teď tam žije asi tři sta kusů. Zákon bohužel přiznává náhradu za způsobené škody jen na chovných rybnících. Vodní toky nezahrnuje. Sportovní rybáři ale nemohou rybožrouty vykrmovat ze svého," řekl předseda jihočeských sportovních rybářů Stanislav Havelka.

Marcela Kučerová z Českého nadačního fondu pro vydru v Třeboni na Jindřichohradecku míní, že vyder říčních je na území celé republiky do osmi set kusů a škody považuje za nadhodnocené. Nadace také sportovním rybářům nabízí, že jim na chovných rybnících spočítá škody způsobené vydrami zdarma a pomůže jim je uplatnit.

"Na volných tocích jsou ale škody těžko prokazatelné. I když v některých lokalitách je vydří populace o něco vyšší, o nějakém přemnožení nemůže být vůbec řeč. Každá spotřebuje denně asi kilogram rybího masa, ale speciálně na pstruha obecného se nezaměřuje. Loví ho, protože v řekách a potocích chybí pestřejší rybí populace. Problém vidím také v tom, že se ryby nerozmnožují přirozeně a nemigrují. Pstruzi vypouštění z líhní se nechovají přirozeně, proto mohou být častěji napadáni," řekla Kučerová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info